3. januar 2012

Julejunkie

De som kjenner meg godt, vet at jeg egentlig er en julejunkie - jeg elsker å pynte til jul, og har abnormt mye pynt. Ei venninne som hjalp meg med flyttelasset fikk omtrent anfall midt i trappa da jeg forklarte at hun der bar på banankasse nummer 8 med julepynt.

Jeg er glad i juletradisjonene, og ble for eksempel fryktelig snurt når NRK ikke sendte sitt sedvanlige Julemorgen-program tidlig på julaften, og at de utelot Snikker Andersen-filmen. I romjula fant jeg ut at filmen gikk på NRK3 i stedet, men hey, jeg forventet å finne den på NRK1! Det er nesten så jeg vil ha refundert deler av TV-lisensen.

Jeg er også ganske "konservativ" i juleriet mitt, i den forstand at jeg ikke orker å ta del i julehysteriet som starter i slutten av oktober. Jeg har noen kjøreregler for meg selv, for å få den rette julefølelsen - til den rette tiden på året.

Så, først når det er den første helga i advent er det lov til å spise julemarsipan, julebrus og andre julesmaker. For meg er adventstiden en tid for å gjøre seg klar til jul, kose seg med forberedelser og forventninger. Så, den første adventshelga kommer adventsstake og adventsstjerne opp, jeg finner lysestaken og lilla lys, og om jeg finner i butikken kjøper jeg kubbelys med tall fra 1 til 24. Jeg finner fram sjokoladekalenderen jeg kjøper til en tier på butikken, og jeg henger opp flaxkalenderen som mamma har kjøpt til meg de siste årene på kjøleskapet. Jeg finner fram noen lilla duker og servietter, og dett er dett for en stund.
De neste ukene er til for å skrive julekort (som jeg riktignok som regel har bestilt mye tidligere for å få de klar i tide), gjerne med søte klistremerker og velvalgte ord, helst med julefrimerker og ikke noe slinger i valsen. De neste ukene er for å bake litt - syv slag blir for mye alene, men noen slag må en ha å kose seg med. De neste ukene er for å handle julegaver, kose seg hjemme med jule-CD, julebrus, julemarsipan og innpakking av julegaver. De neste ukene er for å vente åndeløs på den første snøen, som en deretter må ut i med en gang sammen med hundene.

I år håper jeg at jeg innledet en ny tradisjon i heimen. Fjerde søndag i advent inviterte jeg familien på juleverksted. Da pyntet vi først juletreet jeg egenhendig hadde plukket ut og betalt for på fredagen - en first time'r for meg, familien min har alltid tuslet ut i skogen med pølser, ved og kakao, og hugget treet sitt selv. En koselig tradisjon, men jeg dro ut med berlingo'en og visa'et i år. Litt kortere vei å frakte treet også, fra Jessheim ;)
På forhånd hadde jeg tømt alle mine ørten kasser med nisser og annen julepynt, og dandert rundt omkring på hyller, vegger, gulv og vasker.
Deretter hadde vi juleverksted mens grøten putret på komfyren. Jeg lagde julelys - fine juleservietter smeltes fast på store, hvite kubbelys ved hjelp av et passe varmt strykejern (og bakepapir mellom serviett og jern, så ikke stearin stivner på strykejernet).
I grøten var det selvfølgelig mandel - to mandler, til og med. Som den gode vertinne jeg er, fant jeg den ene! :D Marsipangris, mmm...

Det er egentlig et brudd med tradisjonen å pynte treet så tidlig, men i og med at jeg bor hos pappa i forbindelse med juledagene fant jeg ut at om jeg skulle ha tre måtte det pyntes så tidlig at jeg faktisk rakk å nyte det. En kan jo ikke pynte juletre tredje juledag.

Med treet på plass kunne jeg også finne fram nissesekken og fylle med ferdig innpakkede gaver, så de var klare for avreise til pappa på lille julaften.

Lille julaften måtte jeg skaffe en siste julegave, selv om jeg liker å være ferdig før juledagene, men når gaven kun selges på Skiptvet rådhus er det greit. Det var ikke mye rush og kø der!
Kvelden ble tilbragt hos pappa med søster og nevø - og som tradisjonen påbyr; pynting av nissehuset og pynting av juletreet. Den samme maten som vi har hatt i alle år ble fortært mens vi så på programmet vi har sett på i alle år - Grevinnen og hovmesteren.

Dagen av alle dager hadde som sagt ikke den helt tradisjonelle starten, i og med at NRK hadde amputert programmet sitt. Men jeg fikk nå med meg Tre nøtter til Askepott, Reisen til Julestjernen og Disneys Jul, mens pappa og jeg spiste den tradisjonelle julefrokosten vår - med sikkert 20 forskjellige pålegg, nystekte rundstykker, kakao med krem og masse deilig frukt en overhode ikke orker noe av. Ikke at en orker 20 ulike påleggslag heller, men det prioriteres over epler og clementiner.
For å effektivisere hadde nissen tydeligvis avlevert alle julegavene hos min søster, hvor vi skulle feire kvelden. Men utover formiddagen dukket det opp ei strømpe med masse godteri, så da slapp jeg å lure på om jeg rakk å bli sulten mellom den store frokosten og middagen! :D
Hundene fikk seg en fin tur på rimfrossent underlag, før vi dro til min søster. Der hadde vi en veldig koselig kveld med åtte til bords - pinnekjøtt på menyen, selvfølgelig, noe annet aksepteres ikke.
Et hav av pakker som tok flere timer å åpne opp, dog i relativt rolig tempo så en hadde en viss sjanse for å se hva noen av de andre fikk i noen av pakkene. Jeg må ha vært forskrekkelig snill i 2011, eller så har ønskelista mi blitt tolket som en handleliste!
Jeg fikk blant annet Nordic Cab-vogn med både meier og hjul - kjempegave! Den har allerede blitt prøvd av X'en, og hun jogget ubesværet til tross for at det må være halvannet år siden hun sist sto mellom skjekene. Nå som snøen har kommet, kan en jo få brukt meiene også, ikke bare hjula...

Jeg tenkte ikke på å ta bilder av mitt adventspyntede hus, men her kommer et bilderas av noe av julestemningen i huset mitt:

Photobucket


Photobucket
Jentene foran juletreet vårt, og gavesekken - pakken dere så vidt ser til høyre er et stort maleri min søster og samboer fikk i gave. Malerier er skikkelig pes å pakke inn, store og uhåndterlige. Men det var kveldens høydepunkt å se ansiktsuttrykkene deres når de fikk åpne gaven og se maleriet de forelsket seg fullstendig i, men ikke fikk kjøpt pga stengt galleri, da vi var i Ålesund i høst for en 75-årsdag.


Photobucket
Kommoden i stua med diverse nisser på toppen - Nissefar og Nissemor med lysestaker tok over etter adventslysestaken.
Tapeten er fondvegg i stua, mens øvrige vegger har hvitt panel, forresten.
Photobucket
Den ene bokhylla med diverse nisser og lysestaker. Mye av pynten har jeg et forhold til og vet hvem jeg fikk av eller når jeg kjøpte.
Photobucket
"Og ikke en krok var ledig" - toppen av CD-stativet er ypperlig for litt julekos.
Photobucket
Stuevinduet mitt.
Photobucket
Diverse plantepynt samlet i ei potte - det var fordelt på juleplantene mine, men de hadde avgått ved døden da jeg tok bildene. 
Photobucket
En fyrstikkeske med gammeldags motiv som jeg har fått i gave av mamma - right up my alley, og ikke har jeg hatt hjerte til å bruke av den enda heller...
Photobucket
Nesenissene mine.
Photobucket
To søte lysestaker jeg fikk i julegave i 2010. Foenix har dessverre gått tur med den ene, og vingen knakk, men superlim redder det meste.
Photobucket
Detaljer fra juletreet, som er dekorert med intet mindre enn to ulike belysninger. Først sluttet den ene å virke, fant en annen, og jaggu sluttet den å virke til slutt også. Så noen må minne meg på å kjøpe ny i god tid før 2012-treet dras inn.
Photobucket
Mitt juletre er overhode ikke overpyntet, det hadde bare litt færre grener enn jeg har pynt...
Photobucket

Photobucket
Bernerkule!


Photobucket


Photobucket
Enda en bernerkule!


Photobucket


Photobucket
Engleuro som henger i døråpningen inn til kjøkkenet.

Photobucket
En fin lykt jeg fikk av en god venninne for noen år siden, men aldri har hatt noe sted å henge opp. Denne skal få bli helårs, for det var så koselig å få litt lys i den delen av stua.
I bakgrunnen henger julekort jeg har fått i posten på en snor.
Photobucket



Photobucket
Kjøkkenvinduet med gardiner i bonderutete mønster som mamma har sydd til meg, og tre store pepperkakeformer i rødt bånd.

Photobucket
Flere nisser og julepynt fra en annen bokhylle. Lucia og ternegutt hører selvfølgelig også med!
Julepynten blir stående en stund til - jeg synes det er koselig, og den skal nytes en stund. Jula varer jo helt til påske?

1 kommentar: