30. juli 2008

Hans og Stine på ferie

Relativt få timer etter at jeg kom tilbake fra Stockholm, var det bare å pakke en ny koffert, og vende nesa sørover, mot Women's Worlds 2008, hvor jeg skulle treffe kollegaer som allerede hadde dratt ned, siden konferansen begynte på torsdagen. Snilleste sjefen det, som hadde forståelse for at jeg meldte på til Stockholm før jeg begynte i jobben, og at jeg helst ville stille dyret selv framfor å sende henne med andre. Tittelen er helt klart morsommere når vi klarte det selv...
Uansett, jeg gledet meg til å få med meg tre dager med spennende innlegg og ulike tema, nye impulser i forhold til den feministiske debatten og forskningen som foregår i Norge. Og jeg fikk med meg en del bra innlegg, hørte spennende navn. Konferansen var stor, og det bar preg av å ha et sekretariat som ikke hadde hundre prosent kontroll og oversikt. Det bør også være greit å kritisere at en del informasjon kun forelå på spansk, at det var dårlig skiltet til de ulike auditoriene og grupperommene, og at det skulle vært lengre pauser mellom programpostene så vi rakk å finne lokalene rundt på campus. Men, det la ikke altfor stor demper på gleden over å få med seg denne begivenheten.

Onsdag kom Hans til Madrid, for å feriere sammen i et forlenget Spaniaopphold. Vi hadde planlagt å besøke tre forskjellige byer, vi kom hjem med 1.200 bilder, og jeg har prøvd å begrense meg til 15 bilder fra hver by...
Hele ferien har jeg hatt denne sangen på hjernen, fordi veldig mange av stedene vi ønsket å besøke og komme inn i var stengt for "rehabilitacion", vareopptelling, eller what ever - og det legger jo en demper på ferien, når du for femte og sjette og syvende gang møter stengte dører...
Vi har også innsett at spanjoler foretrekker å snakke spansk, og veldig mange kan ikke annet enn spansk. Også personer som jobber i turistinformasjonen... Det er rart, med tanke på at to av byene vi besøkte er på UNESCOs World Heritage-liste, og den ene skal være Europas kulturelle hovedstad i 2016. Vi anbefaler engelskkurs innen den tid... Språkproblemene førte til noen misforståelser og dårlige opplevelser, for eksempel mistet vi et tog og Hans fikk lasagne med banan til middag... Men vi lærte oss noen basale gloser, og hadde en helt grei ferie.

Madrid
Madrid er Spanias hovedstad, og det som var mest interessant for Hans og meg var gamlebyen. Det er en koselig bydel, passe stor så en kan gå rundt uten å bruke kollektivtransport, og det er noe pent å se overalt - husk å løfte øynene oppover etasjene!

Gay Madrid ble arrangert mens vi var der nede, her fra paraden.



I Madrid er det en diger park, med flere hundre planteslag, en stor innsjø med robåtutleie, restaurant og kafeer, lysthus, rosehage, utøvelse av musikk og idrett, rekreasjonsmuligheter og mye mer.




Dette greskinspirerte amfiet fascinerte naturlig nok meg. Massivt!


En av de gamle byportene inn til Madrid.


Detalj fra byporten.


Imponerende byggverk! "Palacio de Comunicaciones" - hovedkontoret for det spanske postvesenet, bygget mellom 1905 og 1917.


Cybele-fontenen, et av Madrids viktigste symbol, som står rett ved postkontoret.


Den kongelige katedralen.


Det kongelige slottet.


En annen byport...


...med detalj.


Eksempel på arkitektur og utsmykning.


Gateskilt, som skulle være hensiktsmessig også for de som ikke var boklærd - altså ikke kunne lese gateskilt. I dag viser det dermed også til historien for dette området. Her har det tydeligvis bodd en knappemaker eller lignende.


Debod-tempelet; en gave fra Egypt til Madrid som takk for hjelpen med å redde, bevare og restaurere en del oldtidsminner som sto i fare i forbindelse med oppdemming av Nilen.

Toledo
Toledo er Spanias gamle hovedstad, og i flere århundrer levde jøder, kristne og maurere i sameksistens. Det har satt sitt preg på byens arkitektur, bygningsmasse og kultur. Byen har enormt mange gater, det føles som en labyrint, og det er lett å gå seg vill - men det er en del av sjarmen å la seg drive med av gatene, for frma kommer du uansett. Maurerne bygde gatene krokete og rotete med vilje, slik at de som eventuelt klarte å innta festningsbyen i hvert fall ikke skulle finne fram med det første.


Store deler av bymuren er fremdeles bevart, her hovedporten inn til Toledo.


Vakker solnedgang, i forgrunnen en moské.


Toledo sies å være byen hvor marsipan ble oppfunnet, og marsipan er naturlig nok både synlig i og viktig for byen.




Detaljer fra katedralen - laget i marsipan.


Et riddermuseum viste utviklingen av våpen, klær og rustning, vi fikk et innblikk i hvordan en ble ridder, og hvordan ridderne levde.


En mektig ridder til hest.


Armbrøst.


Trange gater i Toledo - trekk inn magen og klem veggen!


En lastebil som kjørte seg fast i en sving...


Du vet det har vært for varmt for lenge, når du jubler av glede og løper ut fordi det høljregner i tyve minutter...


Alcazar - et fort som har fått gjennomgå en rekke interne og eksterne kriger og angrep, og stadig har blitt gjenbygget. I dag et viktig symbol for Toledos historie og forsvarsstatus.


The Spanish Inquisition - og dets resultater. På torturmuseet så vi for eksempel denne stolen med flere tusen spisse smertefremkallende detaljer... Personens vekt ville automatisk presse kroppen på spissene.





Cuenca
Cuenca ble grunnlagt rundt 600, en liten by på en fjelltopp. For å utnytte plassen mest mulig klamret husene seg fast til fjellveggene, og hang på utsiden. I dag er det bare igjen to av disse husene, men hele byen er sjarmerende, med en mektig katedral. Du trenger ikke mye mer enn et døgn for å ha sett hele byen, men landskapet rundt er også imponerende, og kan utforskes nærmere.


Cuencas største attraksjon - de hengende husene.


Katedralen møter 2008.


Detalj fra katedralen.


Detalj av detaljen.


Detalj fra katedralen.


Cuenca, med det mauriske tårnet ragende høyt over hustakene.


Byen klamrer seg fast til fjellsiden, hver ledige plass er optimalt utnyttet.


Veldig natur!


Kardemomme by?


De fleste vinduene har en pitteliten balkong, som ofte hadde fargerike blomster. Vakkert!


Hans, som tar bilde av meg.


En av de få restene fra den mauriske bosetningen - utkikkstårn.


Jeg hadde jo ikke bare de historiske brillene på meg!


Noen gatelys er nødvendig for å regulere trafikken, og gjøre den enveiskjørt i de smaleste partiene.


Detalj fra et fargerikt tak, som fascinerte meg.

Og i det jeg skal til å publisere bloggen, kommer jeg på at også Hans tok bilder, så her kommer noen bonusshots fra hans kamera:


Stine og Hans i San Juan de los Reyes-klosteret i Toledo.


Hans og Stine hilser på en av Toledos innbyggere...


En trivelig fyr vi møtte i Madrid.


Plaza Mayor i Madrid by night.


To som trener tyrefektning i Madrid, may they burn in hell.


Hans og Stine på ei kirketrapp i Cuenca.


Good to know!


Appelsinlignende frukt på et tre i katedralhagen i Toledo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar