2. januar 2012

Mål for 2012

Et helt ferskt, ubrukt år står foran oss, med mange muligheter og sjanser. En har alltid drømmer for det nye året, en har planer og ambisjoner, en har forventninger og en har det en gruer seg til.

Noen drømmer forblir uuttalte, så en ikke skal jinxe eller virke for urealistisk, mens andre mål for 2012 skal jeg si høyt - så har jeg ingen annen utvei enn å forsøke å nå målene heller!

Mål for X'en 2012
Målene for X'en i 2012 er ikke så hårete - hun skal trolig parres til sommeren, så da mister en jo det halvåret i forhold til konkurranser og utstilling om hun tar seg.

Det som blir prioritert for hennes vedkommende neste år, er nye forsøk på å klare ferdselsprøven og jakten på storcertet.

Jeg kommer til å melde på til ferdselsprøver så tidlig som mulig på våren, da det er et krevende lydighetsprogram OG en ferdselsbit etterpå som også krever en viss alertness i hunden etter hva jeg erfarte i høst, så jeg vil unngå å gå denne prøven på de virkelig varme sommerdagene.

Utstilling blir ikke en prioritet for X'en i 2012 utover NKK-utstillinger og kanskje litt i utlandet. Småutstillingene får hun kun om jeg virkelig vil stille henne for den dommeren - Foenix skal prioriteres der. Det er en kjensgjerning at nå som jeg lever på NAV, rekker ikke pengene til alt en gjerne vil melde på, og da må en prioritere. X'en har sine to små cert og er ingen kandidat for mestvinnende tispe 2012, så da kan vi heller satse økonomien hennes på LP og bruks, hvor hun faktisk kan oppnå noe nå.

Ellers skal vi fortsette å trene både mer konkurransepreget og mer detaljpirkete. Vi må få en bedre konkurransegefühl, jeg må få mer kontroll på nervene mine, og vi må jobbe MYE med alt det som skjer mellom hver øvelse - altså fra en øvelse er avsluttet til hun sitter i vakker utgangsstilling klar for neste øvelse. Vi mister mye intensitet, motivasjon, konkurranseglede, nervekontroll og poeng på all fumlingen vår mellom hovedoppgavene våre.
Når - og ikke om - vi får forbedret dette, blir det noen flere stevner i klasse 1 for å få mer konkurransetrening. Akkurat nå har vi konkurransepause fordi jeg er så drittlei av å gå dårlige stevner, men jeg håper å riste det av meg med mer strukturert trening slik at vi kan forsøke igjen utover våren.
Dette gjelder både LP og bruks.

Vi har opprykket til klasse 2, men jeg kommer ikke til å starte i klasse 2 før vi begynner å gjøre anstendige konkurranser i bruks i og med at lydigheten i bruksen minner mer om klasse 2 enn klasse 1. Hvorfor suge stort i to ulike grener, liksom?

Men vi vil selvfølgelig jobbe med de øvelsene som er nye i forhold til klasse 2-programmet:
Fellesdekk med skjult fører - har gått utmerket på all trening hittil, X'en har en god og trygg fellesdekk.
Fri ved foten er en øvelse en aldri blir ferdig med, og i klasse 2 blir den jo også vanskeligere.
Dekk under marsj hører også hjemme i bruksen, men den er ikke trygg nok enda, det er for vilkårlig om hun legger seg eller ei. Jeg har gått for fort fram i innlæringen.
Innkalling fra sitt med stå har gått veldig bra på trening, så fokuset blir å få bort hjelpetegnet.
Stå under marsj er ikke bra nok i klasse 1, så vi må jobbe videre med den. Hun må også bli veldig trygg på de ulike "... under marsj"-øvelsene, da hun blir forvirret og blander sitt, stå og dekk om de kommer i samme program/treningsøkt.
Ruta har vi begynt på, og er en morsom øvelse som kan bli veldig bra bare ikke X'en kommer på at det å apportere kjegler er det festligste i verden.
Apporten har vi også i bruksen, og underlig nok blir øvelsen bedre og bedre for hver gang vi trener...
Hinderøvelsen er den samme som i bruksen, og funker fett syv av ti ganger.
Avstandskommanderingen er veldig god i klasse 1, og jeg ser ingen grunn til å begynne med problemer på den i klasse 2.

I tillegg må vi trene inn forangående i line og budføring for bruksen. Sistnevnte har hun en viss formening om hva er, men den må trenes med flere forstyrrelser - hun svikter ofte når det er flere personer i nærheten, så hun må lære seg at en skal løpe til DEN personen og ikke den NÆRMESTE personen.

Jeg har satt som et litt hårete mål at vi skal starte i klasse 2 10. juni 2012 når NBSK avdeling Oslo og omegn arrangerer uoffisielt LP-stevne. Da får jeg testet programmet, og kanskje kan hunden bli positivt overrasket over at det skjer noe nytt i ringen. Dette forutsatt at hun ikke er parret, selvfølgelig, men vanligvis går hun syv måneder mellom hver løpetid, og skal i så fall løpe igjen rundt siste halvdel av juli.

Når snøen forsvinner blir det selvfølgelig også mye spor igjen. Blodspor ble testet i høst og ga et enormt kick for X'en, så det blir innlagt som motivasjonsspor i ny og ne, tenker jeg.

Mål for Foenix 2012
Foenix, lille valpen, skal gjennom masse utvikling og endring neste år - fra valpeshow, til junior, til unghund.

Som sagt, skal Foenix prioriteres i venstresvinger til året - det betyr at vi skal få med oss en håndfull valpeshow før hun blir ni måneder 24. mars.

Deretter blir det å starte på nytt med en fersk junior, og se hvordan hun kan hevde seg i seriøs konkurranse, alltid spennende å starte med noe nytt. Jeg kjenner at jeg savner HP'en, det var et mål å sette seg når en hadde junior. Men jeg får vel være litt hårete, jeg synes jo godt om frøkna og håper dommere kan gjøre det også, så da får en vel si at vi har som ambisjon å klare en CK fra junior i løpet av 2012.
Men hvorfor være beskjeden - hun er junior store deler av utstillingsåret, og visse utstillinger har sånne fine juniortitler. Selvfølgelig kommer hun til å meldes på for å være med i kampen - jeg kan ikke nekte for at jeg synes titler er stas! :D Og for å understreke: Å VINNE tittelen er ikke målet, men vi skal prioritere å melde på utstillinger der det potensielt er noe å hente ;)

Senest 24. desember må jeg flytte henne til ny klasse - om jeg tar henne over til unghund før det får jeg se når hun er femten måneder i september. På de utstillingene hvor jeg stiller X'en vil jeg i hvert fall holde Foenix i junior, så jeg slipper å stille hund i to klasser etter hverandre, det er litt stress.

Ellers skal hun selvfølgelig røntges fram og bak når den tid kommer, og jeg vil gjøre mitt ytterste for å finne ledig plass til henne og broren på samme MH utover høsten.

Jeg tviler på at vi går for noen lydighetsdebut i 2012 - jeg vil ha X'en flyttet opp til klasse 2 først, så jeg slipper å stille to hunder i samme klasse. Jeg skal heller ikke stresse med å starte, men vente til hun faktisk kan programmet og er klar.
Vi skal selvfølgelig leke masse, jobbe med å finne ut hva hun synes er bra belønning, finne ut hva som motiverer henne, ha det moro sammen, og snike inn litt innlæring innimellom - som vi gjør i dag. Tulle og tøyse, mens jeg belønner for kontakt, kontakt og kontakt. Jeg gjorde en del feil med X'en som jeg ikke skal gjøre med Foenix, i hvert fall.
Men det er litt skummelt å jobbe alene med en hund som er så kvikk, samarbeidsvillig, lettlært og leken som Foenix, så jeg håper det blir noen bra kurs hos Kruttlappen Hundeskole vi kan gå for å få noen gode tips med oss på veien.

Foenix skal selvfølgelig også introduseres for spor.

Ellers må jeg huske på fortsatt å ta med Foenix på ting og tang alene, så hun ikke gror seg avhengig av sin mor - hun er en flott, trygg, selvstendig og nysgjerrig valp, og jeg vil at det skal fortsette på den måten. X'en er en fin rollemodell for Foenix, men datra må stå på egne bein også for å kunne fortsette utviklingen til å bli en nysgjerrig, tillitsfull, kosete, kvikk og herlig hund.

Mål for Stine 2012
En må sette krav til seg selv også, ikke bare hundene.

Jeg ønsker å være en god oppdretter for valpene jeg fikk satt til verden. Ansvaret ender ikke med signering av kjøpekontrakten.
Jeg håper å kunne praktisere som ringsekretær ofte.
Jeg skal bli flinkere til å lytte til kroppens behov, og ikke gjøre ting bare fordi andre forventer det - eller jeg føler at andre forventer det.  Fortsette å gjøre det jeg vil, framfor det jeg føler andre mener jeg må. Ta en dag ad gangen, og ved behov ta en time ad gangen.
Jeg skal ikke konkurrere i bruks eller lydighet på dårlige dager hvor jeg ikke fungerer og ikke er et team med X'en - da tar vi heller en ikke møtt.

Jeg har som ambisjon å komme meg på en stor utstilling utenlands for å få tittet på andre bernere enn de som stiller i Letohallen annen hver helg.
Jeg er trolig sykemeldt store deler av året, men jeg skal begynne å tenke litt på hva jeg vil bli når jeg blir stor, og om det krever mer/annen utdannelse.

Av særdeles praktisk og konkret art har jeg også satt meg ti mål for heimen i 2012 - et mål for hver måned, minus sommerferiemåned og juleferiemåned:
*Male ferdig taklistene i stua
*Male tverrbjelken i stua
*Male peismuren i stua og hunderommet
*Male minst ett av følgende rom: Kjøkken, kontor eller soverom
*Få opp gjerde i hagen
*Male gulvet i kjelleren
*Gjøre kjellertrappa mer sklisikker
*Bytte ut alle knotter i kjøkkeninnredningen
*Sparkle og male den nye brannstolpen
*Beise trappene ute + plattingen

Så får vi se om et år, hvor mye som gikk som jeg ønsket?

2 kommentarer:

  1. Jeg er så imponert over at du greier å sette slike konkrete og strukturerte mål, jeg... Jeg greier liksom ikke å se lenger fram enn til neste påmeldingsfrist :D.

    Siri :)

    SvarSlett