20. september 2009

Valpesniffing

Tidligere i uka fikk vi lov til å besøke Lisbet Aarum, kennel Bjerkhaug, og hennes valpekull med entlebucher. De er nå seks uker gamle. Det er landets andre kull gjennom historien, og med de tre små er rasebestanden i landet nå på hele ti individ! Jeg var også og tittet på det første kullet, og det er en tispe fra det kullet som er mor til dette.


Vi introduserer Becky - mormor til kullet, men mest opptatt av å få ha drakamp med Hans.


Søtnos!


X'en fikk også komme inn i valpegården og hilse, og de syntes nok hun var litt stor, rar og småskummel - tenke seg til, både med pels og lang hale! Og pittelitt stor, kanskje... Men hun var så flink, dempet masse, ignorerte de til valpene selv kom bort, og viste godt språk.


Den ene hannvalpen var den som var mest nysgjerrig, og først skulle fram og sjekke ut store pelssaken.




Fôringstid - se forskjellen på halelengder. En normal, en stump, og en ministump. Entlebucherhaler kommer i de fleste lenger.


Lisbet og tispevalpen.


Gutta boys.


Rett før en høneblund, søt og sigen.


De var mer aktive og lekne enn jeg kan huske at valper er - muligens det er for lenge siden jeg var i ei valpekasse sist? Eller er det så store raseforskjeller mellom berner og entlebucher?


Skjegget til Hans var flott å lugge.






Ser ut til å bli fint trav på denne tøtta!











Morsomt å bli fotografert!

Tusen takk for titten, Lisbet!

5 kommentarer:

  1. Hehe..så gøy å se bilder fra når dere var på besøk hos barna:)

    Kommentar til entlis vs berner valper. Siden vi har hatt begge deler kan jeg si at vi merket hvertfall stor forskjell på aktivitets nivået på entlis og berner valp. Entlisen er mer aktiv og nysgjerrig på ting - det er i hvertfall vår erfaring;)

    Fryd (tispa) skal du ikke se bort i fra at du ser igjen for vi skal være deleier i henne, men hun skal til forvert. Så hun blir nok med på utsillinger etterhvert;)

    Hilsen Silje

    SvarSlett
  2. Hei Silje, takk for kommentar og din erfaring av entlis vs berner. Noen tror jo at de fire sennenhundrasene er identiske, bare ulike fasonger, så det er godt å få fram hva forskjellene er - Lisbet har vel sagt flere ganger at en entlebucher ikke er en mini-berner.

    Gleder meg til å se de vokse opp!

    SvarSlett
  3. Bare hyggelig:) For å fortsette litt med erfaringer ang entlis vs berner.. Den eneste likheten mellom berner og entlis er vel egentlig tegningene! For det er to helt forskjellige raser. Det man skal være veldig klar over når det gjelder entlis er at de er veldig energiske og at det er mye lyd i de.

    Det er helt klart ikke en første gangs hund for den må ha klar rettningslinjer ellers kommer den til å gjøre som den vil og da vil man nok fort få en "problemhund". MEN når det er sakt er det en veldig morsom rase å eie. De er helt fantastiske å trene med for de elsker å jobbe og er VELDIG lærevillige. Kan være litt reservert ovenfor fremmede, men elsker eieren sin!! Må jo si at hjemme hos oss er det nok Kiara som har størst "personlighet" ler mye av sprellene og uttrykkene hennes;) (gjør jo det av de andre også da selvfølgelig). Hun var helt klart (hvertfall hittil) den mest krevende valpen jeg har hatt, til de grader utbryter dronning og det var ikke lite som ble spist og ødelagt mens hun vokst til (hender fortsatt at hun gjør ett par sprell for å si det sånn):P Men så lenge man er klar over disse tingene og føler at dette er overkommelig så kan jeg absolutt anbefalle entlisen på det varmeste for det er en utrolig herlig rase!

    De som derimot tror de får en mini-berner får seg nok en hard lekse..Kiara er kanskje den minste hunden i heimen i "format" men hun er helt klart den hunden som tar størst "plass";) Men er man ute etter en meget allsidig og jobbende hund er entlis midt i blinken!

    Oy, ble en lang kommentar og mye av det visste du nok fra før, men tenkt jeg bare skulle dele litt av våre erfaringer om temaet:)

    SvarSlett
  4. Igjen takk for at du gidder å svare så langt, Silje - dette er viktig lesestoff for mange!
    Jeg synes jeg stadig treffer folk som synes berneren er litt for stor, og derfor titter på entlebucher eller appenzeller som alternativ, og jeg får litt den store skjelven ved tanken på hva de tror de får i hus. Nå synes jeg berneren er undervurdert som brukandes hund, den kan mer enn å varme sofaer - men berner kommer i en størrelse, de andre er egne raser, helt klart!

    SvarSlett
  5. Hei! Moro å se bilder av valpene her! Det var så koselig å få besøk at! Ellers kan jeg bare støtte Silje i det hun sier; Entlisen er en STOR hund i liten forpakning, hendig størrelse - ja, men tar mye plass, mer aktiv både inne og ute, og trenger hodebry i større grad enn en berner (eller grosser), er også mer vaktsom.
    HAr en stor dose humor, skjer det ikke noe, gjør Becky alt hun kan for å få meg til å le, det samme er hvis jeg eller de andre i familien er lei oss, da er hun en skikkelig klovn. De er nok også mer vare for våre stemninger og følelser - gir i alle fall mer uttrykk for det.
    Men om man er rette til å ha en entlis, er den helt perfekt!!!! Utrolig morsom å jobbe med, enten vi trener lydighet, freestyle, agility eller søk er Becky like ivrig og oppmerksom, hun bærer gjerne kløv, og vi snørekjører med henne om vinteren. En vogn i passe størrelse er planlangt, men det blir ikke i år.
    Det er veldig gøy å få være med å bygge opp rasen her, være der helt fra starten av. Moro, men også et veldig stort ansvar. Så langt har vi vært ganske heldige med god helse på entlisene her, men HD, PRA og Ektopisk ureter er vanlige lidelser der man har strenge avlstiltak i Europa. De kan DNA-testes for PRA, og alle voksne entliser i Norge er DNA-testet, resultatene ligger i NKK's DogWeb.

    SvarSlett