21. mars 2009

Bronsemerket bestått!



Vi har fått et sånt fint merke i dag, vi... Nå henger det på korktavla mellom alle CK-rosettene hennes, et fint bevis på at hun både er beauty og brain, en fin belønning for all treningen vi har lagt til grunn. Nå har vi også bestått bronsemerkeprøven!

Ti ekvipasjer forsøkte seg på Stovner Hundeklubbs prøve i dag. Dommer var Berit Svenningsen. Åtte ekvipasjer sto, to strøk, men det er nye sjanser i juni for de som ønsker det. X'en ble nummer seks med 153 poeng, og at vi slo noen og fikk en anstendig poengsum er bare en bonus - jeg er overlykkelig for at vi sto på alle øvelsene og kunne ta imot merket da dagen var over.

Det sies at en elendig generalprøve gir en god premiere, og det stemmer i hvert fall med oss. Vi hadde en treningsøkt i går som var så katastrofal at det var rett før jeg solgte hele bikkjefaen til første og beste, og jeg annonserte for min treningsvenninne Anette at nå la vi opp. Men så fikk jeg trøstespist litt og chattet litt med Anette, også kom vi fram til at nå skulle jeg bare tenke positive tanker, også møttes vi på Hellerudslette dagen etter, med mål for øye å gjøre vårt beste - ikke noe mer, bare vårt beste. Så fikk det bli som det ble.

Klokka syv sto jeg opp, kledde kjapt på meg, ga dyret frokost, tok med meg ferdigpakket ryggsekk, og stakk til skogs. Hun skulle i hvert fall ikke stryke fordi hun ikke var godt luftet og dermed tisset i ringen (det gir automatisk null i helhetsinntrykk, og en må stå på alle deløvelsene for å få godkjent prøva), og jeg vet at hun blir mer samarbeidsvillig om hun har fått løpe og strekke på beina først.

Jeg troppet opp utenfor hall B over en time før konkurransen startet, for å ha god tid til å varme opp, få opp kontakten, kanskje lære inn noen av de øvelsene jeg føler vi ikke kan, kremt... Etter en halvtime satte jeg X'en i bilen så hun ikke skulle bli altfor lei, også satte jeg meg ned og småspiste sjokolade for å roe sommerfuglene i magen.

Nervene kom virkelig smygende, og jeg fikk en sånn ekkel følelse, var nervøs og angret på at jeg var påmeldt. Vi hadde startnummer fire, og ingen andre hunder enn den som gikk prøva fikk være i hallen, og tilskuere måtte stå nederst i hallen så ekvipasjene fikk mest mulig ro - me likes!
Jeg så den første ekvipasjen, og jeg var veldig glad for at det ikke var en sånn superlydig hund som acet med tiere over hele fjøla. Jeg mener virkelig ikke å snakke stygt om hunden, for det var en herlig ekvipasje - hunden logret fra start til slutt, og de hadde et fint samspill. Men det var rusk og pirk å ta de på, og likevel fikk de greie poengsummer. Så jeg fikk en tro på at også vi kunne gå ut fra hallen med hevet hode etter konkurransen, at vi ikke startet altfor tidlig, at ikke alle var eliteklassekandidater.
Nummer to var derimot en superflink border collie (den endte også på andreplass), og det er like greit at jeg ikke så den, for da var jeg ute og trakk frisk luft. Norma og Anette var nummer tre, men dessverre fikk jeg ikke sett dem siden jeg da varmet opp X'en.

Anette og Norma var ferdige, gikk ut av hallen, og jeg klarte å unngå at X'en oppdaget dem - for jeg er rimelig overbevist om at hun da hadde skiftet fra lydighets- til lekemodus...
Vi gikk inn i hallen, jeg fikk X'ens kontakt, jeg senket skuldrene, og bestemte meg for at vi bare skulle ha det moro. Det siste jeg tenkte før vi startet var at jeg skulle belønne henne uansett hva, for det er ikke her og nå vi trener - nå skal vi teste treningen, og hun er en flink hund som gjør sitt beste uansett, og nå i en ny og annerledes situasjon.

Første øvelse: Tannvisning. Poengsum: 9
X'en sitter fint ved min side, dommer håndhilser med meg, men når hun henvender seg til X'en spretter dyret opp i stående. X'en vil gjerne hilse, hun... Ingen overraskelse, dette jobber vi med.

Lineføring. Poengsum: 8
X'en kunne gått litt tettere på meg, vært litt mer klistret på meg og hatt bedre kontakt - men det er en øvelse vi ikke er ferdig med, så jeg er kjempefornøyd. Hun gikk bedre enn hun har gjort før, faktisk. Vi gikk i en hestesko, og den startet/sluttet ved dommerbordet. Da vi kom tilbake dit var det veldig spennende å se på de to damene som satt der, samt snu hodet for å se på de som stå nederst i hallen, så vi fikk aldri avsluttet i utgangsstilling, jeg formoder det også trakk poeng.

Fri ved fot. Poengsum: 7,5
Samme som over, i tillegg ble det to kommandoer ved vendinger. På den ene spratt det bare ut et "på plass" uten at jeg hadde tenkt til det, og X'en så ut til å følge meg like greit som ellers, så totalt unødvendig. På den andre var X'en litt i sin egen verden og havnet litt langt fra meg, så jeg forsøkte å få henne inn, men vi tok hverandre igjen i en vending... Bortsett fra det følte jeg at hun gikk bedre enn under lineføring, det virker jo nesten som om hun skjerper seg og vet at det teller - best under press?

Dekk fra holdt. Poengsum: 8,5
Hun var litt treg i innmarsjen, hang litt etter da jeg begynte å gå. Hun spratt opp fra dekk til holdt da jeg kom tilbake, som kjent trenger jeg jo ikke å gi henne alle disse kommandoene, hun kan enkelte øvelser helt alene, hun...

Innkalling. Poengsum: 9,5
Dyret kommer løpende i fulle farta, etter å ha reagert momentant på kommandoen. Men farten rundt meg blir litt stor, så rævva klaskes ned der den tilfeldigvis måtte lande. Skikkelig skjev sitt, med andre ord. Vi snakker type 45 grader skjevt... Men, hun er søt, og hun gjorde ikke noen av de andre festlige tingene hun har hatt en tendens til å gjøre ved innkalling i det siste, så jeg er veldig fornøyd.

Stå under marsj. Poengsum: 7,5
Denne øvelsen gjorde vi faktisk to ganger, for jeg misforsto hvordan den skulle gjøres, og dommeren var snill og lot meg gjøre et nytt forsøk (også andre ekvipasjer fikk en ny sjanse hvis de startet litt uheldig). Jeg trodde hun skulle gi kommando om når jeg skulle kommandere X'en i stå, så jeg gikk jo og ventet. X'en ble usikker på hva vi holdt på med, og begynte å sakke etter og nesten stoppe. Jeg tittet forvirret på dommeren, stoppet selv, og vi fikk oppklart misforståelsen. Stine kommanderer X'en i stå på høyde med dommeren. Kjekt å vite... :-D
Så vi prøver en gang til. Jeg synes X'en begynner å henge pittelitt bak, jeg merker på henne at arbeidslyst og tålmodighet er litt redusert, så jeg helgarderer og kommanderer stå to meter før dommeren. Jeg frykter at hun skal stoppe av seg selv (hun har jo tydelig skjønt hvilken øvelse vi er på), som jeg formoder vil gi en null, så sjanser heller på litt trekk for at jeg ikke klarte å time med dommeren. Men dommeren sier ikke noe på det. Derimot får vi trekk for dobbeltkommando (jeg både gir muntlig kommando, slenger en hånd bakover, og snur meg mot henne...), og at hun til tross for dobbeltkommandoen går et skritt eller to videre. Og til slutt skjønner hun ikke hva sitt er når jeg kommer tilbake. Og sitt har vi trent lite på i den øvelsen, nettopp fordi hun spretter så kjapt opp i sitt på de øvelsene hvor hun ligger og skal avslutte i sitt. Så for at hun ikke skulle lære denne øvelsen så godt, har vi trent mye hvor vi avslutter i stå. Og nå kunne hun ikke sånn sitt. Men herlighet, for fjorten dager siden kunne vi ikke øvelsen i det hele tatt, så dette er jeg veldig fornøyd med, det er en øvelse som virkelig er work in progress.

Enkeltdekk. Poengsum: 10
Hva kan jeg si? X'en kan sånn dekk, hun! Kjapt nok ned i dekk, lå stille hele tiden, leet seg ikke da jeg gikk to skritt bak, og ble til alt overmål liggende inntil jeg fikk kommandert henne opp i sitt! Perfekt! Og fryktelig artig å få en ti'er også.

Helhetsinntrykk. Poengsum: 9
Som dommeren sa, en glad hund som kan mye og er passe konsentrert, men hvor det er pirk å jobbe med. Vi mistet et poeng av én grunn, og det var fordi X'en mellom de to-tre siste øvelsene begynte å bjeffe på meg, hoppe, dra i klærne mine og gi skikkelig uttrykk for at hun ønsket mer av meg. Hun jobbet så godt hun kunne, men anså seg ikke fornøyd med betalingen hun fikk. Selv om jeg roste og koste mellom hver øvelse, og vi "danset" litt sammen, ønsket hun seg godbit. Hun var rett og slett frustrert over meg. Og hun er også vant til å få mye godbiter når vi trener, vi har enda ikke satt sammen mer enn tre øvelser uten godbitbelønning i mellom. Vi har ALDRI kjørt et helt program uten godbit eller ballek, så jeg er imponert over at hun holdt ut og valgte å samarbeide med meg - selv om hun måtte kjefte litt mellom de siste øvelsene. Så det skal vi få bort, etter hvert som vi finner belønningsformer vi kan bruke i lydighetsringen, etter hvert som hun aksepterer og anerkjenner dem som likeverdig belønning, og etter hvert som hun øker staminaen for hvor mye hun kan jobbe uten masse belønning. Det er en del av konkurransetreningen for henne, det.

Totalsummen ble 153 av 180 poeng, og med bestått karakter i alle øvelser fikk vi altså bronsemerket. JIPPI!
Jeg var veldig forberedt på å stryke på hele prøva, og vi fikk overraskende høye summer på lineføring og fri ved fot. Kanskje var dommeren litt snill, men det er også hyggelig at ikke motivasjonen og gleden drepes helt i debuten, at en kan ha litt slack med debutanter på ei bronsemerkeprøve. Og om dommeren var snill, var hun likevel rettferdig. Da plasseringen var annonsert var det tydelig at de beste kom øverst. X'en kom på en sjetteplass, så vi slo til og med to andre ekvipasjer (to strøk på prøva, og den ene hadde bare tiere før de strøk på siste øvelse, og den andre tror jeg fikk noen null'er, altså må vi ha slått totalsummen deres).

Avslutningsvis fikk X'en og Norma herje og leke i skogen i halvannen time - velfortjent å få gjøre noe helt annet etter å ha vært så flinke begge to.
Vel hjemme fikk X'en et kjøttfullt bein, som hun gikk på med dødsforakt en stund, men nå ligger hun for det meste og sover. Sliten, hun...

Tusen takk til Anette som sparket meg i rumpa og fikk meg til å møte opp! Og gratulerer med bronsemerket på Norma og fin-fin pallplass!

5 kommentarer:

  1. Gratulerer så mye igjen! Dere var utrolig flinke i dag, og jeg mååå bare komme med denne: "hva var det jeg sa?". Dere kan få til veldig mye bra dere, men da kan du ikke gi opp før du har prøvd vet du ;)
    Det var veldig moro å se dere gå i dag; du har ALL grunn til å være stolt av X'en og til å være fornøyd med dagen.
    Vi sees i morgen!

    SvarSlett
  2. Gratullerer så mye med Bronsjemerket!!! Det var vel fortjent! Dere har jo jobbet hardt og lenge for dette! Knallbra!!!

    Hilsen Vibeke ( Og Dina)

    SvarSlett
  3. Gratulerer kjempemasse, vi er veldig stolt av dere!!!

    stor gratulasjonsklem fra tante og hele hundeflokken

    SvarSlett
  4. Gratulerer med bronsemerket!!!

    Sørlandshilsen fra Hilde

    SvarSlett
  5. Tusen takk for gratulasjoner!

    Og Anette har lov til å si "hva var det jeg sa..." :-D

    SvarSlett