12. juni 2010

Dagens moro!

Oslo og omegn dressurklubb arrangerte sitt lydighetsstevne i dag, og vi var selvfølgelig påmeldt!
Jeg har jo tatt imot påmelding og hatt papirarbeidet for stevnet, og i går ble det et par timers dugnad for å sette opp telt og ringer. Det regnet. Pittelitt. Mye... Og jeg oppdaget at klærne under regnjakka var betydelig våtere enn turbuksa jeg hadde på meg. Så jeg raste avgårde til nærmeste shoppingsenter, en halvtime før stengetid, for å kjøpe nytt regntøy. Men jeg fant ikke noe, så da hadde jeg bare igjen håpet om at værmeldingene tok feil...

Værmeldingene tok ikke feil.
Det har regnet nesten i hele dag, da vi begynte å rydde sammen ble det opplett.
Vekkerklokka ringte lenge før den ringer når jeg skal på jobb, men jeg spratt opp som bare det!
Det ble et par timer med dugnad først, og brått ti på ni kom jeg på at jeg jo skulle starte i LP, i første fellesdekk! Jeg hadde ikke rukket å tenke på det, grue meg, det var mer enn nok å gjøre med forberedelser og tilrettelegging av stevnet.

Men jeg fikk ut X'en, luftet henne og gikk til ringen vår. Det var 19 påmeldt i klasse 1, og dagens dommer var Jon G. Olsen. Vi har aldri gått for ham før, kjekt å prøve nye dommere, ikke de samme dommerne hver gang.

Første øvelse var tannvisning. Denne dommeren gikk rett bort til hunden, håndhilste ikke på fører først. Han sjekket tenner, og håndtere hunden litt ved å klappe på den på hodet og nedover nakken. Men X'en satt i ro, og syntes mannen var så trivelig, så. Vårt problem har jo heller aldri vært hennes tilgjengelighet, men heller hennes sansethet. Men hun sitter, hun, flinkingen. 10 poeng.

Fellesdekk, og jeg husket våre gamle rutiner og gjorde som hun er vant til fra da. Dessverre spratt hun opp før jeg fikk gitt kommando da tiden var ute, så litt trekk for det. Vi får ta en liten hjernevaskrunde på det. 9 poeng.

Jeg må få legge til at det regnet så vannet strømmet nedover ansiktet mitt, og det surklet i skoa (jeg orker ikke gå LP i støvler, så jeg gikk i joggesko. Orker heller ikke løpe og gå i all verdens regntøy, så jeg gikk i turbukse og ullgenser. Og hadde klesskift i bilen).

Lineføring, der må jeg ta skylden for at det gikk så dårlig. Jeg startet med altfor lavt tempo, så det ble egentlig en rusletur hvor X'en sniffet seg bortover. Litt tauing i lenke, holdter som glapp og generelt bare rot. Vi fikk likevel 5, siden hun fulgte meg ganske greit - bare med nesa i bakken framfor med en viss form for kontakt... Og dommer forklarte meg at med en så stor hund må jeg gå mye fortere for å få fin flyt - hun viste jo at hun kan gå bra under hurtigmarsj. Og det vet jeg jo, jeg var rett og slett ikke mentalt forberedt på hva jeg skulle gjøre, my bad.

Fri ved foten, der bestemte jeg meg for å gå mye fortere, og da fikk vi en helt annen flyt. Hun gikk kjempebra, skippet noen holdter (vi må fokusere på det framover, hun gjør jo egentlig det ganske ofte), men var veldig med, klarte vendingene (selv om jeg tok en høyre da dommeren sa venstre), fine temposkifter. Men det var lange løyper dommeren kommanderte oss gjennom. I klasse 1 går en som regel en litt stor L eller en litt mindre hestesko. Her gikk vi en løype med mange vendinger, lengde tilsvarende en stor hestesko - og vi gikk den to ganger! Flere kommenterte at det var mye gåing i klasse 1 i dag. Det ble rimelig langt for X'en, hun ble lei, så på slutten tok hun en liten tur ut av ringen. Men jeg fikk henne til meg igjen, spurte dommer om det var høyrevending han hadde bedt om, og fortsatte. Jeg visste jo at vi nå fikk en null, så jeg fokuserte bare på å fullføre øvelsen og gjøre det positivt for X'en med litt ros og være munter - og jeg klarte det helt oppriktig, bare smilte og slappet av!

Dekk fra holdt, jeg tenkte "dette kan du!", og hun kunne, hun! Veldig fornøyd med at koden er knekt, at hun nå forstår øvelsen også på konkurranse. Hun satte seg igjen opp før kommando, som ga halvannet poeng trekk. Dommer trakk for noe annet også, som jeg har glemt hva var, men det ble 7 poeng. Fornøyd med at hun gjør øvelsen, så skal vi pirke på det andre.

Innkalling fra sitt - jeg gjør våre rutiner, hun blir sittende selv om det tar litt mer tid enn vanlig før dommer gir tegn, flott reaksjon når hun skal, og herlig fart inn. Hun setter seg 90 grader skjevt et lite stykke fra meg. Jeg vet jeg har sagt at jeg blåser i sitten hennes etter innkalling, men mulig jeg skal tillate meg å pirke pittelitt på denne, hun må kunne sitte noe mer riktig uten at jeg mister tempo på slutten av farten... Sitten ga i hvert fall trekk i dag, og vi landet på 8.5 poeng.

På dette tidspunktet var jeg veldig fornøyd, roste kanskje X'en litt for mye, og hun ble veldig glad og fornøyd. Vi hadde moro i ringen, for tenk! Og X'en trengte vel å få utløp for boblene i blodårene, avreagere litt for moroa (og kanskje litt nerver i meg som påvirket henne, selv om ikke jeg merket noe til de selv) og konsentrasjonen som kokte hjernen hennes. Så hun grep tak i en hinderplanke som lå så beleilig, og tok en liten æresrunde med den. Men så kom hun tilbake for å ta de siste øvelsene :D
Dommer hadde heldigvis humor og sans før kreative hunder.

Stå under marsj, den har jeg ikke trent en tøddel på siden vi surret med den på tirsdag, og jeg var veldig forberedt på null - særlig siden hun var litt høy nå.
Dommer spurte om vi var klar, jeg sa "ja" med en høy og munter tone, og da føk X'en avgårde! Vet ikke helt hvilken øvelse hun trodde det var... :D
OK, vi gjorde oss klar igjen. Vi fikk litt seig innmarsj, hun begynte å stoppe før dommer, så jeg safet med for tidlig kommando, og avsluttet øvelsen. Jeg husket å plassere meg riktig, så hun satt så fint, så fint etterpå! Vi fikk litt trekk for innmarsjen og litt trekk for at hun ikke stoppet momentant, og landet på 7. Men veldig fornøyd med at vi fikk til øvelsen!

Fritt hopp over hinder, X'ens favorittøvelse. Fin innmarsj, hun hoppet høyt over, men på andre siden glemte hun at hun burde satt seg... Trekk for det, og vi landet på 8.

I helhetsinntrykk fikk vi 6 - trekk for at hun hadde to runder utenfor ringen, og trekk for gjennomført dårlige holdter. Men de holdtene blir årets sommerprosjekt.

Jeg er veldig fornøyd med stevnet vårt - jeg er knallfornøyd med hvordan jeg fungerte, ingen kvelende nerver, ingen sinne eller frustrasjon i ringen, en hund som jobber så godt hun kan selv om ting ble vanskelig og det kokte litt i hodet hennes. Jeg er fornøyd med at vi fikk til dekk fra holdt, jeg er fornøyd med at hun har glemt hvor mye vi rotet med stå under marsj tidligere i uka, og at hun klarer å sanse seg selv om hun har en liten burn out.

Vi endte med 121 poeng, tredjepremie, og nummer ti. Og i dag følte jeg at et opprykk er innen rekkevidde, det har jeg egentlig ikke tenkt før, bare ønsket veldig. Mens i dag hadde jeg ingen tanker om resultat, men gikk fornøyd og optimistisk ut av ringen. Sett bort fra fri ved foten og lineføringen hadde vi anstendige poengsummer. Får vi ryddet i holdtene våre, får vi også lett noe mer poeng i de øvrige øvelsene også. Det er deilig å kjenne at vi får mer rutine og trygghet - jeg stolte så veldig på X'en i ringen i dag, både i forhold til at hun kan, og at hun vil. Da kunne jeg slappe av bedre, og vi jobbet bedre sammen.

Det var også veldig morsomt å få positive tilbakemeldinger fra andre deltagere, om en herlig og lykkelig hund som stortrivdes i ringen.

Jeg liker hunden min, jeg!

1 kommentar:

  1. Skulle ønske jeg hadde vært der og sett dere! Veldig, veldig stolt! :)

    SvarSlett