6. april 2008

Bitche-advarsel

Like greit å advare leseren med en gang, dette er et innlegg med høy bitchefaktor. For jeg er litt smågretten.

I helga har det vært valpeshow begge dager.
Tirsdag i forrige uke kom konvolutt med to startnummer og en kjørebeskrivelse. Ikke noe PM. Det synes jeg i og for seg er litt rart, for det er jo greit å ha ringoversikten - både for å vite hvor mange hunder som er påmeldt i din rase, om det er noen raser før din i ringen, og ellers for å få litt oversikt. I kjørebeskrivelsen sto det også en uklar beskjed om at på grunn av enorm påmelding ville noen av ringene bli plassert utendørs, men de det gjaldt ville få beskjed om det.
Men det sto ingenting noe sted om hvilke ringer som skulle være ute. Så både for å få vite antall i rasen og for å få avklart hvor mye klær en skulle ha, mailet jeg arrangør.
Dagen etter kommer det en kort SMS hvor det står omtrent som så: "7+9, godt mulig dere må være ute".

Fredag før utstillingen prøver jeg å ringe telefonnummeret som er gitt i kjørebeskrivelsen, for å få beskjed om ringene er plassert ute eller inne. To ganger får jeg beskjed om at nummeret ikke er i bruk, så jeg gir opp, og ser om jeg finner informasjon på nettet. Og det gjør jeg heldigvis. Der er det lagt ut PM, og en beskjed om at de har klart å få alle ringer innendørs, men at det vil bli trangt.

Og trangt var det. Jeg ankom heldigvis i god tid på lørdag, og allerede da var det rimelig kaotisk.
Jeg stilte meg i kø i sekretariatet for å kjøpe katalog. Vel framme kan jeg få vite at de ikke har noen katalog. De hadde nemlig ikke sett noen hensikt i å lage det i år! Og da måtte jeg nesten fortelle hvor utrolig dumt det var. Jeg stiller en rase med mange valper påmeldt, derfor vil jeg gjerne vite hvem andre som stiller. Arrangør har ikke sendt ut PM, derfor vil jeg gjerne ha en katalog for å holde oversikt i ringen. Dessuten kan det jo tenkes at jeg kjenner folk med andre raser, som jeg vil sjekke om er i katalogen - oversikt over hvem som er i hallen er jo umulig å få. Men det hadde damen ingen forståelse for, det hang tross alt en utskrift av katalogen i et hjørne, så vi kunne sjekke der.
Fint... De har altså laget katalogen, men å ta seg bryet med å printe ut og stifte faenskapen sammen, og selge til 40 penger, det har de ikke. Det burde være en safe inntektskilde, for en arrangør som i løpet av helgen viste flere tegn på at valpeshow er en salderingspost, og valpeeiere har vi ikke noe sansen for.

Jaja, jeg får nå sjekket katalogutskriften om hvem som er påmeldt, og prøver å notere meg de siste rasene før vi skal inn.

I den delen av hallen vi skal være, er det trangt. Det er to valperinger (den ene så liten at det tok tid før jeg så den), og lydighetsringen. Mellom ringene og tribunene er det cirka to meter, og langs langsiden til den ene valperingen er det også en to meter brei passasje. Altså ikke mye sitteplasser. I tillegg er det hengt opp plakater med beskjed om at valpeutstillere bes sette seg i tribunene, følge med på når de skal inn, og stå klar.
For det første: Ikke alle har raser som egner seg til å klatre i tribuner. Enten fordi de er for små, for tunge å bære, at de skal stelles på bord, eller andre grunner.
For det andre: Hvordan i helvete skal vi kunne følge med, når det ikke finnes noe PM eller katalog? Støynivået var utrolig, og jeg har knapt hørt ringsekretærene i helga.
Og for det tredje: Hvor forventer de at vi skal stå klar? De som kom først, hadde jo allerede benket seg rundt/langs ringene, og det var ikke en gang klar passasje for å komme inn i ringen. Arrangørene ga også tvetydige beskjeder når man spurte om noe, eller når de forklarte noe.

Jadda, jeg traff i hvert fall en tidligere kollega som satt på en benk nedenfor tribunene, så jeg satte meg hos henne. Vi så ikke noe av ringene, men begge klarte nå å komme seg inn til rett tid, på et eller annet vis.

Lørdagen ble jeg BIM, og utover dagen tenker jeg at det kanskje var premie til BIR og BIM. Ikke at jeg hadde sett noe, men det er jo rimelig vanlig å få.
Så jeg går til sekretariatet igjen. Der sitter to fra arrangør. Jeg spør den ene om det er premie til BIR og BIM. Jada, sier hun, det får du i den andre hallen, forklarer hun og peker inn der agility er. Da bryter den andre inn, og sier at det får vi i gruppefinalen. Rart system, tenker jeg, og påpeker det åpenbare faktum at jeg ikke skal inn i noen finale. Nei, men da skulle vi fått det i ringen tidligere på dagen, fortsetter hun. Nei, sier jeg, vi fikk ikke noe premie i ringen. Så forklarer damen at fôrprøvene vi fikk - som samtlige valpeutstillere fikk - var premiene. Generøst...

Stian og Bentley ble BIR, og inn i gruppefinalen. Der blir de i en stor gruppe plassert som nummer tre! De får rosett, men ingen premie. Også det ganske gnient. Men det blir bedre.
Søndag går Bentley helt til topps i gruppa, og gjett hva han er så heldig å vinne, i tillegg til rosetten? Et ti centimeter høyt froskepipedyr!!!! Det er rett og slett latterlig!
I BIS'et blir Bentley uplassert, men han går ikke glipp av så mye. De tre siste får en pose med godbiter, og nummer en får en håndfull griseører!

Da det ikke kom PM i posten, tenkte jeg at det var en forglemmelse, og slo fast at det var god tid til å sende det ut på nytt. Det var nok ingen forglemmelse.
Arrangør har altså ikke sett seg råd til å bruke penger på å trykke opp PM, eller å bruke porto på å sende det til oss.
Arrangør har ikke vært interessert i å bruke penger på å trykke katalog (som de garantert ville gått i pluss med, om de tenkte så langt).
Det er ikke premie til BIR og BIM.
Rosettene i gruppe- og BIS-finalene var ikke større enn de behøver.
Og premiene i finalene er rett og slett latterlige!

Er det rart at man føler seg som B-stemplet? Er det rart at man føler at man kun er en inntektskilde, hvor man må spare på mest mulig?
Jeg bitcher ikke over plassmangel, supert for arrangør at mange melder seg på, og hallen får de ikke gjort større. Men det går vel an å gjøre sitt for å tilrettelegge litt for utstillerne? Med for eksempel PM og katalog, eller til og med et tidsskjema ved ringen? Og hva med å gjøre en innsats for å få valpeeiere til å komme tilbake neste år, ved å gi skikkelige premier? Man kan faktisk finne ganske mye ok til en tyvekroning, og da har man fremdeles bare brukt ti prosent av påmeldingsavgiften.

Nei, dette synes jeg faktisk var dårlig behandling. Hyggelig ringpersonell, gode vafler, men det var vel omtrent det...

For å avslutte i en litt blidere tone (det hjelper å skrive av seg slike sure oppstøt, og hvis noen som skal arrangere valpeshow leser dette, kan de jo få trekke konklusjonen at valpeshow er ikke bare sosialisering, for 200 kroner vil man ha litt igjen ved gode resultat. Trengte jeg kun sosialiseringen, behøvde jeg ikke meldt på, men kunne vært utelukkende ringside); søndag stilte bernerfolket sterkt opp i lydighet klasse 1 og 2, så vi ble sittende for å heie og støtte. Og det var utrolig lærerikt og morsomt å se på. Vi ble en fin gjeng som gjettet poengsummer, klappet, lot oss fascinere og imponere. Det var også artig å se at så mange forskjellige raser var representert, at border collie-dominansen var ikke-eksisterende. En dvergpinscher imponerte meg! Så gratulerer til dere som tør å gå inn i lydighetsringen, og som gjorde en hederlig innsats - noen mye mer enn hederlig også!
Så var det jo også påtagelig at mange klapper, selv om man ikke kjenner hverandre. Man klapper når øvelsen er avsluttet, og man klapper på nytt når poengsum gies - uansett sum, men gjerne litt mer for tiere. DET er god sportsånd, det. Kanskje noe å lære for eksteriørfolket? Det var ikke akkurat øredøvende applaus da Stian og jeg løp i BIR og BIM på lørdag...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar