10. august 2010

Oppdatering om X'en

Tusen takk for alle råd og tips mot våteksem, både via bloggen og andre kanaler :)
Så lenge jeg ser at eksemen blir bedre for hver dag, har jeg foreløpig utsatt veterinærbesøk. Og det er ganske tøft gjort av meg, som vanligvis flyr til veterinær rimelig kjapt. Men å holde pelsen kort klarer jeg også, må ikke til veterinær for å barbere. Og om remediene jeg bruker nå bidrar til å tørke inn shiten, trenger vi ikke å proppe kroppen full av antibiotika.
Det er ikke lenger gul verk i eksemen, den hissige rødmen er betydelig redusert, det blir stadig mindre skorper, og jeg synes eksemområdet gradvis krymper.

Behandling vi bruker nå er cirka som følger:
På morgenen sprayes hun med optima-spray på eksemen, og jeg smører sinksalve rundt området.
Et par ganger i løpet av arbeidsdagen har jeg behandlet med bacimycin-pudder, nå bruker jeg bacimycinsalve (opprørt forklaring kommer lenger ned).
Når jeg kommer hjem vasker jeg området godt med medisinsk grønnsåpe, for å få bort salverester og all verdens dritt som legger seg i salven når hun ligger på gulvet eller snuser rundt i grøfter - når hun rett og slett simpelthen eksisterer og er hund, jeg dytter henne ikke inn i et trangt bur for å ha salven i fred... Deretter føhner jeg så tørt jeg bare kan, og det er i grunnen ikke alltid så enkelt, for hun skikkelig misliker å føhnes i ansiktet, og området går jo så høyt opp på halsen. Med med strengestemmen på, og en godbit i sikte (som hun får først når vi er helt ferdig) velger hun om ikke å samarbeide, så i hvert fall å resignere. Så har jeg pleid å bruke bacimycinpudder, siden det gjør helt tørt, men det gjør jeg altså ikke nå, forklaring lenger ned.
Og før vi legger oss er det ny runde med optimaspray og sinksalve, slik at vi neste morgen kan finne fine salveflekker hvert sted på gulvene hun har ligget i løpet av natta. Og sinksalven kan forskningsmessig dokumentere at hunder beveger seg i løpet av natta, forflytter seg og har flere sovesteder i løpet av en natt. Sinksalve - nå også som akilleshæl for de som argumenterer for å bruke bur om natta :D
De første nettene sov hun derimot med potesokk, så hun ikke skulle klore seg til blods, men nå gjør hun så få forsøk på å klø seg i løpet av dagen at det virker som om hun har det bedre. Jeg finner i hvert fall ikke sinksalve på venstre bakfot :D

Jeg har fått spørsmål om hun kan stilles likevel på Bjerke, og svaret per i dag er at det avgjør jeg på fredags kveld. Slik hun er nå, vil jeg ikke stille henne.

Jeg hadde en klønete formulering i sist blogg som jeg må få korrigere - jeg skrev at jeg ikke kan huske at vi har hatt våteksem på hundene hjemme. Selvfølgelig har mine foreldre hatt våteksem, med 11 bernere i hus fra 1982 og til i dag. Men jeg kan ikke huske det, altså har jeg ingen klar formening om hvordan det ser ut og skal behandles. Jeg hadde ingen gjenkjennelsesfaktor å støtte meg på da jeg diagnostiserte X'en, det var bok-kunnskap som basis der.

Men så var det bacimycinpudderet...
Lørdag dro jeg på apoteket for å kjøpe ny forsyning, siden jeg hadde brukt opp boksen. Strener rett bort til riktig hylle, men finner ingen boks. Pris- og merkelapp henger derimot på hylla, så jeg spør en av de ansatte om de har mer igjen et annet sted. Mannen sjekker, og det viser seg altså at bacimycinpudder er tatt ut av produksjon! Jeg kunne muligens enda finne det hos andre apotek som ikke var gått tom enda, men de ville ikke få mer fra leverandøren.
Jeg klarer simpelthen ikke å forstå hvorfor, det er jo så praktisk å ha pudderversjonen.

Ellers begynner stakkars X'en å bli litt border sennenhund. Det har i grunnen ikke blitt det samme aktivitetsnivået som hun er vant til, siden hun ikke kan ha på seg halsbånd eller sele. Når hun har fått lufteturer har hun gått med slakk lenke hele tiden, og det er ikke så likt henne. Så jeg har tolket det som at hun kvier seg for å stramme halsbåndet, at det gjør vondt.
Jeg har heller ikke vært så keen på å slippe henne løs, da hun har en egen evne til å oppsøke vann/fukt for å ta seg et dypp. Favorittaktivitet på tur er burn out fram og tilbake i våte grøfter/bekker. Og det føles simpelthen ikke forenlig med det å skulle holde våteksemen tørr.
Men nå begynner hun å trekke mer i lenka, så det har nok healet nok til at hun kan ha på seg halsbånd på lengre tur. Vi har også hatt tre dager på rad uten regn, altså er det tørrere ute, og vi kan gå tryggere uten lenke. Så i dag skal hun få litt fysisk aktivitet igjen, det hadde hun gledet seg til om hun visste det, for det koker litt i kroppen hennes, stakkars.

Derimot har hun fått noen lydighetsøkter, og hun er sååå på og oppmerksom, bobler og tilbyr masse forskjellig om det passer seg. Vi har blant annet jobbet med utgangsstilling, pirket med vendinger på stedet og å finne riktig posisjon etter å ha gått bare et par steg. Dekk under marsj og avstandskommandering er også øvelser vi har jobbet med.

På lørdag hadde vi innflytningsfest, veldig koselig, og X'en fikk sjarmert seg til kos fra både den ene og den andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar