10. mai 2011

Drømmehagen

Yeah yeah, det er vel lov å drømme og planlegge litt, selv om en står midt oppi andre prosjekt som strengt tatt burde prioriteres og fullføres? Jeg sliter med søvnen, det vil si dens fravær plager meg, så jeg har brukt nattetimene til å la meg inspirere av andre blogger og snoke på nettbutikker for å finne ideer.

Jeg har ikke store hagen, den er vel kanskje rundt 20 kvadrat, med treplatting nedenfor terrassedøra. Første punkt på hageagendaen er å få til en eller annen form for inngjerding, så hagen faktisk kan brukes også av X'en. Borettslaget har bestemt at hver rekke må gjøre likt, og vi har tre alternativ å velge mellom. Det synes jeg i og for seg er helt greit, det blir estetisk mer ryddig og tiltalende om det er samme utseende på de fire enhetene som utgjør hver enkelt rekke. Vi kan velge mellom tujahekk, hvitt tregjerde eller tregjerde i samme farge som rekka (for oss vil det si grønt). Vi har ikke fullført samtalen på rekka enda, men jeg håper vi blir enig om at gjerde er bra. Ellers setter jeg nok opp hønsenetting innenfor hekken, for noen busker stopper ikke en hund som vil ut og se verdenen...

Hvis det blir som jeg håper, blir det altså gjerde - og da er planen å ha en port i kortenden. Dermed blir det praktisk å hive skitne og våte hunder inn i hagen for spyl og tørk uten å dra de gjennom hele huset først. For ikke å snakke om at en kan komme til i hagen med gressklipper uten å dra den gjennom stua, og en kan frakte ting direkte inn i stua via hagen. Jeg tror det er praktisk.

I år har jeg ingen store planer for blomster og bed i hagen - primært fordi jeg prioriterer tid og penger på å fikse huset innvendig. Skulle det bli valper her, ser jeg også for meg at blomsterjord, planter, løker og slikt vil være morsomme leker og bortkastet arbeid for meg. Så i år har jeg tenkt til å kjøre noen enkle løsninger.
Jeg har kjøpt noen trepotter fra Jysk som jeg likte godt, så de skal fylles med blomster. Jeg aner ikke hvilke, jeg antar jeg drar på Plantasjen og kjøper noen jeg synes er pene uten å tenke på stell og trender og solbehov og slikt :D Jeg er ikke helt sikker på hva slags planter jeg synes er pene, jeg har ikke så mye hageerfaring, men da er det jo fint å kunne teste ut forskjellige ting og handle med et åpent sinn.


 To slike store trepotter er kjøpt inn fra Jysk, og venter på å fylles med fargerike vekster.
Hentet fra Jula
Hentet fra Clas Ohlson
Sinkbalje fra Jula og tretrillebår fra Clas Ohlson står på ønskelista.

I tillegg til disse tre variantene, har jeg også noen store hollandkrukker jeg tror skal tåle å brukes utendørs til planting. Så om jeg får dandert tre-fire store krukker med blomster på plattingen, tror jeg det blir bra. Når gjerdet kommer opp, kan en jo spre de litt mer utover hagen, men enn så lenge virker det heller snålt å sette de midt på en gressplen uten avgrensning til naboenes gressplen.

Hagemøbler og grill har jeg, men som en virkelig prikk over i'en kunne jeg tenkt meg en slik i hagen:
Hammock, hentet fra Fagmøbler.
Oldemor og oldefar hadde hammock i hagen, og det gir fine barndomsminner å tenke på den. Jeg har lyst til å ligge og døse i sola, kjenne mild sommervind kile meg i håret, gynge rolig til siden, og slappe av i sola skjermet av taket så en ikke blir brent og like rød som putetrekket.

Jeg drømmer også om et kirsebærtre som står ved hammocken. Det vil si, jeg kunne tenke meg et tre som blomstrer gjennom hele våren og sommeren, og ikke bare i fjorten dager. Forslag til hva jeg kan plante? Det blir neppe før neste år, og jeg må dobbeltsjekke om det er noen begrensninger i borettslagets regler for høyde på planter og trær.

Hagemøblene er av plast - enkelt vedlikehold ga den løsningen i fjor. Det er også lett å lagre de annet steds. Men det er ikke nødvendigvis det koseligste å se på, så jeg ønsker meg en voksduk med markjordbærmønster (om det finnes) til å dandere over, med noen søte klyper til å holde duken på plass. Også må jeg nok ha nye stolputer, jeg tror kanskje de har blitt ødelagt.

Mange hundeeiere har erfart at krukker er bedre enn bed, så jeg har tenkt ut løsninger for å kunne ha blomster i hagen. Bed blir som sagt noe jeg tenker på først til neste år, men det er ikke sikkert jeg velger å ha det uansett, men bare baserer meg på portable løsninger.
Jeg kunne - allerede i år - tenke meg et slikt:
Blomsterbord hentet fra Jula.
Det finnes ulike variasjoner av blomsterbord, men jeg liker at dette har tre hyller og knagger, da rommer det mer. Jeg er dog ikke så begeistret for fargen, så bordet vil nok bli malt. Om det blir grønt gjerde, ser jeg for meg å male det hvitt. Om det blir hvitt gjerde, ser jeg for meg å male det i antikkgrått.
Og på blomsterbordet ser jeg for meg et bugnende blomsterrike i ulike vakre potter som disse:
Potter fra Jysk, som sto på handlelista mi forrige uke sammen med de store trepottene. Men disse var ikke å oppdrive på Jessheim, så da så...

Jeg fikk også sansen for disse "pottene" fra Hviit.no
Melkespann fra IKEA snakker til meg.
Jeg har faktisk to originale melkespann fra før av, men de er sendt til Kristiansand for å bli vakkert dekorert av Hilde Berntsens eminente penselhånd, og da skal de jaggu få stå tryggere plassert enn utendørs i alskens vær! Så jeg ble ille glad da jeg fant disse på IKEA, og kan lett se for meg de i hagen.

 Jeg har liggende ei ølkasse noe á la denne, og har lurt på hva for noe lurt jeg kan bruke denne til - kanskje 12 små planter kan få et hjem i den om jeg fester på en bunn?
Søt potte til å henge opp fra Clas Ohlson.
I tillegg til ovenstående blomsterbord, falt jeg også for denne løsningen fra Clas Ohlson, som for eksempel kan henges over gjerdet:


Vannkanne i sink fra Clas Ohlson.
Innimellom blomsterkrukker og potter er det koselig å pynte litt, for eksempel med slike ting:




Alle fire hentet fra Clas Ohlson.
Eller kanskje sementbokstaver som danner ordet F L E U R kunne vært både søtt og koselig?
Som dere skjønner, har jeg sansen for tre, sink og sement - grovt, men også søtt. Gammeldags og nostalgisk stil, ja takk.

Og jeg er foreløpig mer opptatt av hva plantene skal være i, enn selve plantene. Men jeg kan så lite om blomster og planter, at det blir vanskelig å ha preferanser. Men det kan jo være en styrke også. Som sagt ønsker jeg meg noe stort ved hammocken som blomstrer hele sommeren, men som krever lite stell. Jeg kunne tenke meg et forsøk på jordbærplanter - tenk å være selvforsynt med de herlige bærene? Om ikke hele sommeren, så i hvert fall en helg... Ellers synes jeg som regel det meste av hageblomster til krukker er pene, så jeg får se hva som havner med meg hjem etter hvert. Jeg vet ikke helt når jeg skal få tid til å fikse i hagen når det er så mye å gjøre innendørs - for ikke å snakke om at salget av huset i Oslo nærmer seg, med alle forberedelsene det krever (som å få ut siste del av flyttelasset...) Jaja, sommeren har knapt begynt, jeg har god tid. Som sagt har jeg heller ikke tenkt til å gjøre så mye i år, og kanskje være lur nok til å kjøpe krukker og utstyr på salg til høsten ;) Jeg tror også gressplenen kan trenge litt TLC, den er type glissen...



2 kommentarer:

  1. Jeg synes du skal se hvordan du liker lobelia, jeg! Utrolig vakker farge, dekker godt, passer fint i de fleste "beholdere". :)

    SvarSlett
  2. Enig med forrige taler - Lobelia er kjempefint, enkle å få til og blomstrer "hele tiden"! Ellers "bugner" du jo av ideer og planer - spennende!

    SvarSlett