4. mai 2011

Vold i heimen

Det har blitt mye oppussing så langt denne uka, det gjør gjerne det når jeg har for mange tanker og følelser i vill gallop, godt å bruke kroppen for å stenge av hodet, godt å sysselsette seg så en ikke bare sitter og grubler.

Jeg var i grunnen ganske lei av å male, så jeg begynte derfor på et nytt prosjekt denne uka. Kanskje ikke helt lurt, det sies jo at en bør fullføre det en har påbegynt først. Men for motivasjonens og arbeidslystens skyld tror jeg dette var lurt.

Jeg skal skifte taket i stua. Det er helt tydelig ødelagt - et stort misfarget og ruglete område vitner om fuktskade, og rundt halvparten av platene henger i buer bortover taket og har begynt å løsne i sporene. Jeg var ekstremt spent på hva som befant seg over platene av skader og problem, men en snekkerslektning smugtittet for meg før påske, og mente at det så greit ut. Fukten har med stor sannsynlighet kommet fra kondens i huset når det har stått varmt og lukket så lenge. Altså har fukten vært i stua og trengt opp i takplatene, men ikke kommet ovenfra.
Et gulvbelegg i gangen i etasjen over stua vitner også om at noe med fukt har skjedd, men når vi ser under belegget (som har krøllet seg og buktet seg og smyger ut fra under listene) finner vi ingen fuktskader på gulvet, altså er det fukt som har blitt liggende på belegget og herpe det. Kjapt og billig å fikse, heldigvis.

Men tilbake til stuetaket, det skulle altså ned.
Halvparten av platene fikk jeg løsnet bare ved hjelp av fingrene, og skjøtene smuldret rundt stiftene da jeg begynte å bende. Så det var lett å få av, det vanskeligste var å unngå å få platene i hodet. Men den tåler jo litt, denne skallen.
Den andre halvparten av takplatene satt derimot mye bedre fast, sikkert fordi de ikke hadde blitt rammet av like mye fukt og så rimelig hele og fine ut enda. Det var dermed mer motstand i platene. Ved hjelp av et brekkjern fikk jeg ned en del, men platene som gikk langs endeveggene i stua var for smale til at jeg fikk skikkelig tak. Det var nødvendig å få av listene først for å komme bedre til. Jeg har ikke så veldig mye verktøy, faktisk nesten ingenting, men jeg prøvde med det lille jeg har. Men alt var for grovt. Jeg forsøkte flere ganger med brekkjernet, men det fikk ikke tak. Så mens jeg sto på toppen av en gardintrapp og brukte all kraft for å få jernet til å rikke på platene, glapp plutselig kubeinet taket! Ikke én, men to ganger klarte jeg å snitte meg selv i ansiktet med jernet. Jeg trodde egentlig at det hadde gått greit, men da jeg etter andre treff kjente blodet rant nedover tinningen, la jeg brekkjernet forsiktig fra meg, klatret varsomt ned gardintrappa og lusket opp på badet for å ta en titt i speilet. Det var ingen store skader, vi snakker overflatekutt, men det ene var bare centimeter fra øyet, og jeg kunne lett  fått gjort noe skikkelig, ja.

Så da ble google og facebook min venn, for å finne alternative løsninger til prosjekt fjerne taklistene. Jeg fant et tips om denne fra Clas Ohlson:
Så jeg satte meg i bilen og føk bort til Clas Ohlson, etter å ha dobbeltsjekket at jeg ikke blødde mer og ikke trengte noe på apoteket samtidig. Men på CO var de utsolgt for denne dingsen, og jeg fant heller ikke noe som kunne ligne - enda CO jo skal være best på nettopp dingser. Men jeg er jo ikke helt på bærtur, så jeg vendte berlingo'en mot Obs, og i byggeavdelingen der fant jeg et lite kubein med sylskarpe ender, og jeg fant en like liten og søt hammer.
Vel hjemme fikk jeg testet kjøpet, og det fungerte som gull! Kubeinet er så smalt og spist i enden, at ved å banke lett med hammeren får jeg kjørt det mellom tak og list/vegg og list, enda det virker helt tett og urikkelig. Nice!

Men så begynte jeg å svimle og kjente hodepinen trenge på, så da tok jeg kvelden med det, og slappet godt av. Ikke vits i å presse kroppen, jeg blir ikke ferdig med oppussingen denne uka uansett.

I dag fikk jeg ved hjelp av et lite brekkjern, liten hammer, litt vold - og litt fandenivoldskhet for å glemme at det egentlig er litt skummelt å stå på gardintrapper - ned resten av takplatene, resten av listene, og noe av stendverket. Jeg har fått av spiker og stifter og nagler på alt sammen, og det er lesset inn i bilen så jeg kan kjøre det til gjenvinningen i morgen. Alt av støv og skit er kostet opp, og stua ser nesten levelig ut igjen - og godt er det, for jeg får besøk i morgen!

Til uka fortsetter jeg med å ta ned resten av stendene.
Jeg har på forhånd grublet på hva jeg skal gjøre med taket - ville jeg sette opp nye takplater, skulle jeg kjøre slike panelplater, eller hva skulle jeg gjøre? Ideelt sett ønsket jeg meg et tak "uten streker", helt slett og rent. Men da krever det gipsplater, som visstnok er både dyrt og mye pes med etterarbeid i sparkling og pussing. Jeg har ikke bedre råd enn at en får ta økonomiske løsninger også. Men så ville skjebnen det slik at når jeg nå har tatt av alle takplatene, så finner jeg et nytt tak over! Noen har altså ønsket seg et nytt tak, og bare smelt opp stender og plater (og gjort en dårlig jobb, sa min snekkerslektning). Så jeg planlegger derfor å bruke de gipsplatene som allerede er i taket, de ser i hvert fall fullt ut brukelige for mitt øye. Ja, jeg får fremdeles jobben med å sparkle og pusse - men det koster jo minimalt, og er det noe jeg har mye av så er det tid. Så da får jeg det rene taket jeg drømte om likevel, og det er helt knall, for jeg sikler nemlig på noen utsmykkede lister, men det blir så rotete med "rutenett" i taket da. For eksempel noe slikt ser jeg for meg:

Hentet fra taklister.com
Og, jeg sikler også på å ha noe slikt i taket:
Hentet fra taklister.com
Jeg må bare finne ut om jeg skal ha taklampe i stua først, for da bør jo den henge fra rosetten. Og skal den i så fall henge over stuebord eller spisestue? Men om jeg ikke har lampe fra taket, tenker jeg at rosetten havner sentrert i taket. Trur eg.

Men, først må taket altså sparkles og pusses, og det må males. Jeg må også bestemme meg for om jeg skal bruke av den eggeskallhvite malingen jeg allerede har eller om jeg skal kjøre hvitt tak. Rosetten har jeg lurt på å male i sølv, for å få a touch of class i stua. Hva tror dere? Jeg lurte først på gull, men tenkte at det kanskje ble litt heavy? Eller skal jeg bare si fåkk it, og kjøre blingbling? Jeg er ikke helt sikker på hvor grensen mellom harrytacky og classy går, men det er vel bare å prøve seg fram. Både rosett og lister kan kjøpes på Obs til en billig penge i et isoporlignende materiale, jeg har ikke tenkt til å kjøpe originale etterligninger i gips til flerfoldige tusenlapper!

Om jeg går for sølv, tenker jeg at det tar opp fargen som er på tapeten jeg skal ha som fondvegg:
Øvrige vegger i stua skal få panelplater. Også har jeg tenkt å ha litt lilla og sorte detaljer i stua for å ta opp tapetfargen. Jeg tror det blir pent. Sant og si driter jeg litt i hva andre synes, JEG vil forsøke dette og tror det blir en fin blanding av bonderomantisk og high class i stua mi. Mitt høylandsgods, må vite!
Jeg har mange andre ideer for stua også, men de er underordnet og kommer senere.
En gang i framtiden skal jeg nok også skifte ut gulvet, men enn så lenge duger det fint det som er der - det er helt greit utseendemessig, det tåler både hundeklør og valpetiss, det er ikke glatt for valpepoter - og da er jeg fornøyd. Nå er det lyst belegg som ser ut som furugulv, mens jeg kunne tenke meg noe som ser ut som grovt skipsgulv/treverk - men i belegg. Tror jeg. Vi får se, det blir sikkert ikke gjort i år. Jeg må kjøpe ny vedovn før høsten, det blir prioritert før gulv, sier lommeboka.

Når taket er ferdig, da når jeg en viktig milepæl - for da kan jeg skru sammen sofa og stuebord! Dette har jeg bevisst ventet med for ikke å ødelegge splitter nye møbler med malingsflekker og annet søl. Jeg gleder meg til å kunne sitte med beina høyt og slappe godt av i sofaen, med X'en i armkroken og potetgull på bordet.

Ja, apropos X'en, så er det kanskje noen som vil vite hvordan hun har det?
Hun har det kjempefint - følger nysgjerrig med på alt det rare jeg gjør, snorksover, sjarmerte en dørselger til å skamskryte av henne nok til at jeg kjøpte det han solgte, har lært hva ringeklokkelyden er, bjeffer mye mindre på omgivelsene og ser ut til å ha det veldig bra og trives godt her - her også. Hun er jo en fin og tilpasningsdyktig hund. Vi utforsker stadig nye og større områder av skogen, og koser oss på tur i kveldingen når hoggormen (som stadig observeres, den dritten) har lagt seg. Jeg har plukket to flått av henne, men de innfødte påstår at det ikke er flått her, og mener at jeg må ha tatt de med meg fra Sverige. Vi får se, enn så lenge har jeg ikke gitt henne flåttmiddel, om jeg finner flere vil jeg derimot tro at hun har fått det her og prøve et eller annet. Det er jo ikke alt som kan/skal gis drektige tisper, og jeg behandler henne som om hun er parret, i det minste. Mer enn det kan jeg ikke si enda.
Ellers er hun tilsynelatende interessert i å få trent litt LP. På de siste turene har hun tilbydd både lineføring og FVF med knallkontakt, og vist at det er gøy å få noen kommandoer. Vi har i grunnen ikke trent på tre uker, siden før siste stevne. Jeg får et slags antiklimaks etter konkurranse, blir mett og lei, har nådd et mål og trenger en pause før jeg gidder igjen. Så har pausen blitt ekstra lang nå, mulig vi må ta en tur på neste fellestrening i Nannestad. Jeg tror det er til mandag, jeg får sjekke om noen av de jeg kjenner skal dit da, slik at jeg tør å dra... Så kan X'en få vilja si og få trene LP, bortskjemte lille berneren! :D

4 kommentarer:

  1. Ohh..den tapeten skal vi egentlig ha i spisestua..Moro:) Er et forbanna slit når det står på, men du får bare holde fokus på resultatet! Blir nok kjempe flott:) Spennende med valpeplaner!

    Klemmer

    SvarSlett
  2. Den tapeten likte jeg:)
    OG fine lister, den stua kommer til å bli nydelig:)

    SvarSlett
  3. Ohh jeg kjenner jeg sikler over planene dine i stuen!!! Kjør sølv!!! :)
    Klem fra Enits

    SvarSlett
  4. Hei på deg!
    Tusen takk for varmende ord!!! Vi håper go'gutten klarer seg! Er glad for hver dag vi får ha ham med oss!! Det var en lettelse å få diagnose! Så får vi håpe medisinene hjelper...!

    Vet du hva? Du er såååå dyktig! Ikke noe å si på stå-på viljen;)! Godt det gikk bra når du rev taket!! Lekker tapet og nydelige lister og takrosett=)! Du får et lekkert hjem!!

    Blir spennende med valpeplanene, krysser fingrene for at det blir valper=)!

    Ha en herlig kommende uke!
    Klemmer til deg og X'n!!

    SvarSlett