2. juni 2008

Rekorddeltagelse - lucky, lucky me...

I helga hadde værgudene bestemt seg for å sate på et varmerekordforsøk, og etter hva jeg hører fra dommerne - mediene - har forsøket vært vellykket. Lørdag skal ha vært den varmeste maidagen på hundre år. Og vi fikk være med på det - o salige lykke! Rekordforsøket ble blant annet gjort på en heller åpen asfaltplass (racerbane, faktisk) i Våler i Hedmark - ikke helt de beste forholdene, med tanke på at de som var der i helga var flere hundre hunder og mennesker, som i all sin idioti og galskap tilbragte denne hetehelgen på utstilling...

Helga ble tilbragt på et villmarkssenter i Finnskogen sammen med Stian, Kristine, Ann-Kristin og syv bernere. I og for seg hyggelig at været var så bra at vi kunne sitte ute så og si hele døgnet, siden hyttene var noe petit, men det var ikke hundevennlig temperatur på dagtid.
Fredag ble det rekekos og masse skravling, og så lenge sola nesten skinner og det er lyst har man jo ikke helt vett på å legge seg. Klokka var laaaangt over midnatt før t-skjortene begynte å kjennes litt for kalde å sitte i...

Berner var første rase i ringen, så det var bare å komme seg opp og avgårde på lørdagen. Kristine og Bono var førstemann ut av oss på hytta, og debuterte i juniorklasse. Førstepremie og fjerdeplass av fem er en bra start for en ung gutt. Deretter skulle Ann-Kristin og Biffen prøve seg i unghundklasse, i sterk konkurranse med seg selv. Men han fikset biffen lett (hahahahah!), med CK, beste hannhund og cert! I åpen klasse fikk Stian og Hugo en tredjeplass, og vi var enig om at gult og rødt er penest når det er på samme sløyfa... :-) Så skulle X'en i ringen, og vi måtte nøye oss med en førstepremie og klassevinner (i sterk konkurranse med oss selv...), da hun for tiden har blitt litt bakhøy og fått strukket ut vinklene bak :-( Det er en sjarmerende alder... Stian hadde fått med seg Gros Trulte, i håp om å få det siste certet som gjør henne til champion, men dagens dommer syntes det holdt med andreplass i åpen klasse. I BIR og BIM ble Biffen og Ann-Kristin slått av veterantispa Siane, så de fikk den hvitgrønne BIM-rosetten. Og det var i grunnen helt greit, så vi ikke måtte være igjen til gruppa!

Og årsaken til at Gro ikke stilte Trulte selv, var at hun var en svipptur til Estland med Ola. Rapporter derfra tilsa at han hadde tatt hele pakka, og nå kan titulere seg som estisk (?) utstillingschampion. Siden han nå er champion i alle de tre baltiske landene, blir hans tittel nå Int.Nord.DK.Balt.Uch. SV-08 LatV-08 Est.V-08 Ola Odelsgutt av Hiselfoss - på samme måte som championat i tre av fire nordiske land oppsummeres til Nord.Uch, blir championat i de tre baltiske landene Balt.Uch. Det er den første berner sennenhunden i Norge som får den tittelen - gratulerer så mye! Peneste gutten, ikke en gang fylt tre år!

Så var det veldig lenge, syntes vi, å vente før valpene skulle i ringen. Syv påmeldt, og heiagjengen var selvfølgelig klar for Stian og Bentley. Og det gikk akkurat som vi håpte - en grønnhvitrosett, og tillatelse til å dra tilbake på hytta med meget god samvittighet! Det er selvfølgelig frivillig å delta i gruppefinalene, men har man blitt BIM behøver man ikke en gang å vurdere det, eller å føle at man bør representere rasen. Da kan noen andre få ta det valget.

Jeg ble litt lenger på den altfor varme plassen for å hjelpe min kjære Birgit å vise hund, for hun klarer visst ikke å vise to hannhunder i samme rase samtidig... 2 og 3 BHK for sønn og far Sonny og Dennis, det må vel kalles framgang i avlen?

Til tross for noe skygge fra noen furutrær på plassen, og konstant påfyll av kaldt vann, var det varmt for de firbeinte (og de tobeinte), og veldig deilig å flekke med vidåpne vinduer tilbake til hytta. Der var det mye svalere, siden vi lå i skogkanten, men likevel litt for varmt for min smak. Hundene fikk vi plassert på skyggefulle plasser, og med en 15 liters vannkanne som stadig var på sirkulering hadde hundene det veldig bra. Noen fikk seg også et dypp i Glomma, som rant forbi nedenfor oss. Selv jeg - som ikke liker å bade, og er litt redd for vannet - måtte vasse uti for å kjøle meg ned litt. Det var også i håp om at X'en skulle bli med ut i vannet, når jeg var der. Hun kom et stykke ut, men hoppet raskt tilbake på land. Det var litt strøm, og jeg tror hun liker best at vannet er helt stille, det er da hun i hvert fall er mest (leken) i vannet.
X'en er jo et unikum av en hund... Hun har et godt øye/nese for de viktige verdiene i livet, så som gytjebad og naturens spa. Jeg var vel ikke direkte begeistret da hun fant seg ei høle med rødsand å grave og hoppe i - dyret var rødt på alle fire beina og i hodet! Dermed ble det spyling denne lørdagen også. Tilfeldigvis hadde jeg ei liten shampooflaske som ble delt ut som deltagerpremie på Frya i toalettmappa hennes, så da fikk jeg i hvert fall vasket brystet og snuta noe. Det var rødskjær på snuta på søndagen, men sant å si orket jeg ikke bry meg noe videre om det, på ei lita utstilling med 11 bernere...

Og søndag var det igjen i ilden - skulle en tro, så bra som sola skinte. Det skal ha vært noe kjøligere (!) på søndagen, men det var ikke lett å merke.
I dag var valp og voksne i samme ring, så først ut var Bentley og Stian. Det ble opprykk fra dagen før, og rød-gul BIR-rosett - gratulerer så mye! Det tok ikke Stian lang tid å tenke ut at fem-seks timers venting til gruppefinalen var ikke riktig overfor en varm og sliten valp i den varmen. Kan ikke berner bli innkalt til tolv eller ett en gang? Hvorfor er berner så å si alltid først i ringen?
Jaja, da blir en jo ferdig og kan dra hjem og få noe mer ut av dagen...
Ann-Kristin og Biffen var neste ekvipasje ut i ringen, og vant igjen klassen som eneste deltager - men de fikk også nå CK. De endte som tredje beste hannhund - gratulerer med to flotte resultat!
I åpen klasse trakk Stian og Hugo det lengste strået, og forble først hele hannhundveien ut - beste hannhund og cert. Gratulerer!
X'en var ikke blitt noe mindre bakhøy over natta, så vi fikk omtrent samme kritikk som dagen før, ren førstepremie og andreplass i klassen av to. X'en vil nok være en del opp og ned (bokstavelig talt) før hun klarer å falle på plass i det store skjelettet sitt. Det er umulig å vite hvordan hun ser ut en måned fram, når påmeldingsfristen går ut, så en må jo bare prøve og håpe at det klaffer av og til.
Så var det Trulte sin tur igjen. Hun vant åpen klasse med CK, men fikk den heller sure plassen rett bak certet i beste tispeklasse. Jaja, den hunden kommer garantert til å bli champion, kanskje neste gang?

Mens vi svettet i eksteriørringen, svettet Kristine og Kayla i en annen ring - trist at vi ikke fikk vært der og sett på og heiet når du debuterte i lydighet, men kanskje like greit å få gjøre det i fred også? Uansett, gratulerer masse med innsatsen! Flott at du turte, og med 129 poeng ble det en sjetteplass av 14! Premie fikk du og! Lykke til videre med treningen, det er mer å få ut av Kayla, og fortsett å konkurrere!

Jeg hadde på forhånd lovet Birgit å hjelpe henne, da to hunder i to ringer så ut til å kræsje, så jeg ble igjen litt ekstra for å være stand by-handler. Nå rakk hun det akkurat selv, men da fikk jeg i hvert fall sett at hun fikk 3 BHK med Diamond og BIR med Sonny - grattis!

Så var det bare å komme seg hjem fortest mulig. Enten virker ikke air condition'en i bilen, eller så er jeg rar, for jeg ble aldri behagelig sval med den på - det føltes mer kjølig å kjøre med ruta helt nede i stedet, og da fikk jeg oksygen også. Birgit hadde en slik burvifte til overs som vi fikk, så jeg festet den hos X'en. Vet ikke hvor effektiv den var i et så stort bur, men jeg så at hun i flere omganger satt rett foran den, med øynene lukket, og bare tok imot lufta. Nå ønsker jeg meg vannskål som kan festes i buret, med en eller annen fiffig innretning som gjør at vannet ikke skvulper over. Kan hunder læres til å drikke av slike gnagerflasker?

Tusen takk til Stian, Kristine og Ann-Kristin for ei hyggelig helg!
På grunn av altfor mye varme, tåke i hodet og generell solslapphet, orket jeg ikke å løfte en finger for å få tatt bilder i helga. Dermed en bildeløs blogg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar