15. januar 2010

Finsk og nordisk vinner 2009

Jada, det er lenge siden, og det har vært bloggtørke - fordi det er så mye som skjer og tiden strekker ikke til. Men nå skal jeg ta et av disse beryktede nakkegrepene, og få knotet ned noen ord. Om dere lesere blåser i det jeg skrever, særlig en måned etter at det skjedde, er det likevel verdifullt for meg å ha som mimring.

X'en og jeg tok turen til Helsinki Luciahelga for å delta på finsk og nordisk vinner. Vi slang oss med Gro med Ola og Stian med Bentley, og kjøreturen går ganske radig når tre slike skravlekjefter samles i samme bil :D Ferga gikk fra Stockholm på fredag ettermiddag, og klokka syv lørdag morgen var vi framme i Turku (Åbo). Da var det to timers kjøring igjen til Helsinki, men arrangørgudene var på vår side - berner var ikke innkalt før halv ti! Vi var vel ikke ved ringen før nærmere kvart på ti, men herlighet, vi hadde da plenty av tid...

Bentley først ut, i åpen klasse, hvor han gledelig tok en førsteplass. Pappa Ola gjorde det samme i championklassen, så det var forventninger til beste hannhundklasse. Og jaggu ble Ola beste hannhund og finsk vinner 2009. Bentley ble fjerde beste hannhund, og jeg sjekket febrilsk i katalogen om de to foran ham faktisk var finske championer (en kan stille i championklasse i Finland uten å være finsk champion, og certet går til den beste hunden som ikke allerede er finsk champion. Akkurat som det er i Norge nå, med andre ord). Det var de, og Bentley kunne dermed ta imot finsk cert! I romjula fikk han det siste norske certet, og med hvilende cert fra Finland og Sverige utløste det så vidt vi vet et nordisk championat.

X'en var fremdeles dårlig pelset, enda jeg hadde både forbannet og velsignet pelsgudene, og kjørt på med ølgjær, olje og stæsj i en måneds tid - det tar tid å få henne opp i pels, virker det som. Men søster Essi var der, med pels, og det var gøy å se henne igjen!


X'ens søster, Essi. Hun ble forresten finsk champion nå på nyåret!

Dommeren, Hedd Richards, dømte X'en i Stavanger tre måneder tidligere, og da ble det fjerdeplass i åpen klasse uten CK. Jeg hadde derfor ikke de største forhåpningene, og var fornøyd med nok en rødsløyfe. Hun endrer seg jo ikke så mye på tre små måneder, bortsett fra at hun hadde pels i Stavanger... Dommeren ga ikke mer enn tre CK i den klassen (og det deles ut ved den individuelle bedømmelsen), så vi skulle være med å løpe om fjerdeplassen. Men det var kjapt takk for i dag. Derimot ble Essi nummer tre i klassen (med CK) - moro!
De fire Hiselfoss'ene som var der deltok i oppdretterklasse, og ble nummer to med HP, av tre. Ola trakk det lengste strået, og kunne inkassere BIR-rosetten.

Gruppefinalene i Helsinki var virkelig stilige - publikum satt på gode tribuner langs en lang langside, og det var godt oppmøte. Det var pent pyntet i ringen, og hundene kom inn gjennom en stilig portal. De gikk ut igjen en tilsvarende annet sted i ringen. Finalene ble åpnet med urframførelse av en ny sang med tittelen Best in Show: (Filmen er fra Svensk Vinner dagen etter)

Kanskje ikke helt min musikkopp med te, men for all del - og sangeren er en svensk topphandler og oppdretter av afghansk mynde.





Stemningsfilm jeg fant på youtube:


Finalene begynte ikke før klokka fem, så da Ola var ferdig i gruppe 2 og vi hadde sett sikkert 60-70 oppdrettergruppe gå gjennom ringen, pakket vi sammen og tutlet mot hotellet. Det var grunn til å feire med biff nå! Senga lokket også.









Søndag, nordisk vinner og nye sjanser.
Bentley vant igjen åpen klasse, mens Ola måtte se seg slått i champion av Berntier's Forward. I beste hannhundklasse ble Bentley nummer tre, men han som vant championklassen var ikke finsk champion, og fikk dermed finsk cert. Bentley fikk reserve-cert, og Ola ble 2 BHK.
X'en hadde ikke fått noe mer pels over natta, men dommer Satu Ylä-Mononen har dømt henne to ganger før og gitt CK. Dog var det gått over et år siden sist. Men selv om hun utbrøt en etterlysning av pelsen, fikk vi vår CK, eller excellent, og da var jeg faktisk veldig fornøyd. Jeg hadde håpet på bedre uttelling da jeg meldte på to måneder tidligere, men når dyret saboterte de planene skal jeg være fornøyd med CK på nakendyret. Essi ble også i dag nummer tre i klassen.
Beste tispe begge dager ble for øvrig Goldbear's Qualitystreet.

Så var det å få i seg noe mat og titte på stands før vi skulle tilbake til ferga. Det var vel ikke noe spesielt spennende å bruke penger på, følte jeg hadde sett det meste før. Tror ikke jeg kjøpte noe i det hele tatt? Bortsett fra CK-rosett, det måtte jeg jo ha. Jeg dura også bort til premieutleveringen, jeg, i Norge får en jo premie for CK. Men nei, her måtte en få cert, reserve-cert, CACIB eller reserve-CACIB for å få premie :( Så da skulle jeg i hvert fall ha rosetten, en kjører ikke så langt og bruker så mye penger for å komme tomhendt hjem! Så får det heller stå sin prøve at rosetten kostet saumfulle 15 euro! Det er ikke den som blakker meg med utstillingshobbyen... :D

I Turku forsøkte vi på en liten fotoshoot av reisefølget, men det var for mørkt. Refrenget for hele helga - kronisk dårlige fotoforhold :(




Til venstre Ola, med sin sønn Bentley og datter X'en.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar