13. mars 2010

Levealder

For de som er litt engasjert i berner sennenhunden, er ikke spørsmål rundt levealder ukjent. Hvorfor er gjennomsnittalderen så lav? Hva kan vi gjøre? Hvilke strategier skal legges?

Kunnskap og informasjon vil alltid være viktig i avlsarbeid og raseforedling. Jeg er veldig glad for at NBSK har innført Still going strong-lista, så en kan vite hvilke gamle bernere vi faktisk har i dette landet. Både for å vite hvilke eldre hannhunder en kan vurdere for avl, for å få mer oversikt over hvilke linjer som gir gamle hunder, og for å synliggjøre at ikke alle faller om fem år gamle av kreft. I skrivende stund er det 72 bernere på lista - og jeg må få gjenta min oppfordring i siste nummer av Berner'n: Få de gamle bernerne på utstilling, vis de fram i veteranklasse, synliggjør at rasen kan få veteraner, vær stolt av god, gammel årgang! Og selv om jeg har sagt det før, må jeg igjen få gi honnør til de avdelingene som lar veteraner stille gratis på de ulike spesialene, jeg tror det gjør at flere veteraner stilles.
En annen oppfordring går selvfølgelig til alle oppdrettere i landet om å rapportere inn avkom som kvalifiserer til å stå på lista ved å ha fylt åtte år, hold lista mest mulig oppdatert og levende!

Det jeg nå savner, er en liste over de bernerne som har blitt gamle, selv om de ikke lenger lever. Det er flott å få sin berner på Still going strong-lista, og det er herlig å kunne ha en hund på lista lenge. Det er desto tristere å se at navn har forsvunnet siden sist oppdatering. Jeg kunne tenke meg en liste over bernere som har blitt over åtte år, selv om de ikke lever lenger, en form for levealdersoversikt. Den lista ville vært en viktig ressurs i avlsarbeidet, hvor en dermed kan sjekke levealder generasjoner bakover.
Forslaget er kastet over til NBSK, jeg håper det finnes både personressurser og tekniske løsninger for å få det til. Så vil jeg få takke for Still going strong-lista, jeg blir oppriktig glad hver gang nye navn kan legges til, og jeg blir oppriktig vemodig når et navn må fjernes. Men den er verdifull, og jeg håper at ikke bare jeg ser verdien av oversikten. Det burde være prestisje for en oppdretter å ha avkom på lista, når en tenker på realitetene for rasens levealder. Jeg er i hvert fall stolt av at fem av seks valper i vårt forrige kull nådde veteranalder, og den sjette manglet bare et par måneder på å nå samme milepæl. For familiehundens eiere er det viktigere, enn om den blir champion.

Det er lenge siden grensene til Europa ble åpnet, og det er stor utveksling av avlsdyr. I min "smurfing på nett" har jeg kommet over tilsvarende Still going strong-lister i andre land, og i fall ikke alle andre vet om dem kommer de her:

Finland
Levealder for cirka 700 finske bernere, uansett dødstidspunkt (åpnes i excel). Dokumentet sist oppdatert februar 2010, for nyere oppdateringer følg med her.
Still going strong (åpnes i PDF). Dokument sist oppdatert august 2009, for nyere oppdateringer følg med her.
Levealder OG dødsårsak for over 300 finske bernere (åpnes i excel). Dokument sist oppdatert februar 2010, for nyere oppdateringer følg med her. Dokumentet er på finsk, men ved hjelp av Google Translate får du en viss forståelse av dødsårsak.

Danmark:
Still going strong - vær oppmerksom på at berneren må ha fylt ni år for å komme med på denne lista.

Storbritannia:
Still going strong, over åtte år. Med bilder av en del også.
Gone but not forgotten - hunder som nå har gått bort, men passerte åtte år.
En bildeside for bernere som har passert ti år - send gjerne inn bilde, de tar imot utlendinger også!

Vet du om interessante sider og oversikter for levealder på rasen? Legg gjerne igjen en kommentar med tips!

5 kommentarer:

  1. Flott tiltak Stine:)
    MVH Cathrine

    SvarSlett
  2. Hilde & Kendo13 mars, 2010 19:47

    Så enig med deg Stine!!! Få de gamle frem i lyset, det fortjener de og rasen vår - tross alt så er det en god del som blir godt voksne og gamle...c",). En liten detalj, den siste linken du nevner er ikke Amerikansk men Engelsk. Kendo er stolt representant der og det er plass for flere!

    SvarSlett
  3. Fantastisk bra initativ Stine! Skal sette meg ned i ro og fred i morgen å se litt mer på listene du har funnet fram til. Veldig spennende! Og er så absolutt enig med det du sier ang at vi burde hatt en lignende "gone, but not forgotten" liste her i Norge også.. Hmm si i fra hvis du finner noen sånne sider for Svergie også. Interessant å se..

    Ønsker deg en riktig fin søndag(",)

    SvarSlett
  4. Takk for tilbakemeldinger :)

    Hilde, jeg har rettet på nasjonaliteten, oppfattet siden som amerikansk av en eller annen grunn... Men rett skal være rett!

    SvarSlett
  5. Flott innlegg! Hadde vært morro å få begge de gamle bernerne våre med på en slik liste, selv om de ikke lever lenger.

    SvarSlett