6. februar 2011

Utstilling med lydighetstrening

Årets første hundehelg er over for mitt vedkommende. En blir rimelig sliten av slike helger, så nå er middag varmet opp og fortært, og jeg skal sofe litt foran TV'n til klokka blir såpass sent at det føles greit å legge seg...

I helga har jeg vært ringsekretær i Exporamahallen. Jeg jobbet for en spansk dommer - en trivelig fyr med god engelsk som virket trygg på hva han ville ha. Jeg liker godt å være ringsekretær, det gir en mulighet til å lære om raser en ikke kjenner så godt, og jeg synes det er spennende å se hvordan dommerne begrunner sine avgjørelser, hva de ulike dommerne vektlegger og prioriterer, og dermed lære enda mer om det som skjer i ringen. I går hadde vi raser fra gruppe 1 og 8 i ringen, samt rhodesian ridgeback og dalmatiner. I dag var det basseter, chihuahua og mynder.

Det var også årets første utstilling med de nye utstillingsreglene. Fredag kveld leste jeg gjennom hele regelverket for å være sikker på at jeg ikke skulle ha oversett noen endringer. Særlig reservecertet var jeg redd for å glemme, siden det er noe helt nytt i norsk sammenheng. Jeg tror jeg kom meg gjennom helga uten noen store brølere, og synes det nye systemet virket greit etter å ha kjørt det gjennom noen raser. Jeg står for at jeg savner å kunne dele ut HP til de yngste og eldste, men det blir vel en glemt vane det også, etter hvert. Jeg måtte dog tenke litt når premielistene skulle fylles ut, i og med at de nå ser noe annerledes ut og jeg ikke lenger kan krysse av på automatikken. Enn å måtte tenke mens en er på jobb da gitt! :D

I morges fikk jeg en spontan innskytelse, og tok med X'en i bilen. Selv om hun er mindre vakker for tiden og ikke noe en ønsker å vise fram for allmuen, fant jeg ut at vi skulle benytte anledningen til å få trent litt LP i hall med forstyrrelser. Vi har planer om noen innendørs stevner framover, og da er det greit å ha jobbet litt under slike forhold. Nå er heldigvis lydighetsstevnene noe mindre og roligere enn en full utstillingshall - men om hun kunne jobbe i dag, burde det vel være desto lettere på selve stevnedagen?

Jeg slet litt med å få kontakten hennes med en gang - hun fulgte delvis med, men datt lett ut. Så det er lærepenge til meg - jeg skulle varmet opp med enkle kontaktøvelser, framfor å gå rett på lineføring med en gang vi fant en tom ring å leke i. Men etter hvert kom hun på nett. Hun gikk ikke like bra som jeg synes hun vanligvis gjør - om det er fordi hun ikke var hundre prosent på, om det er fordi underlaget er litt glatt, om det er noe jeg gjorde i gangen - ikke vet jeg.

Jeg har også lest det nye regelverket for lydighetskonkurranser, og det viser seg at jeg har trent inn feil på avstandskommandering. Jeg har trent den inn slik den ble utført i klasse 2 før, hvor hunden kommanderes i dekk før du går ifra, og deretter skal ha fire posisjonsendringer. Men i den nye klasse 1 skal hunden forlates i holdt, og ha tre posisjonsendringer. Så i all min klokskap tenkte jeg at jeg skulle sjekke på fremmed plass under vanskelige treningsforhold om hun klarte å utføre øvelsen slik den skal.
Det klarte hun ikke.
Hver gang jeg gikk fra henne skled hun ned i dekk. Jeg vet selvfølgelig ikke hvorfor, men det er vel kanskje fordi vi har trent mye på nettopp avstandskommandering og fellesdekk i det siste, så hun har vel blitt hjernevasket på å ligge når jeg går fra henne. Dermed ble det en økt nå med hjernevasking på å bli sittende. Jeg korrigerte henne flere ganger, før hun satt så lenge at jeg rakk å gå litt unna, snu meg og gå inntil for å belønne at hun satt. Til slutt ble hun sittende, og jeg forsøkte dermed på avstandskommandoer. Jeg måtte ha dobbeltkommando på den første dekken, men deretter gikk det greit. Jeg tror nok ikke det skal bli så vanskelig å omvende henne på den øvelsen. Framover er strategien å generalisere øvelsen ved å trene den på ulike steder, og da får vi inn hvordan øvelsen faktisk skal foregå også, tenker jeg.

Jeg tok også en stå under marsj, men jeg må som alltid sagt få noen til å hjelpe meg å se hvordan stoppen hennes er, det klarer ikke jeg å se. Men hun sto i hvert fall helt i ro da jeg kom tilbake og forbi, det liker jeg!

Jeg oppsøkte kjentfolk for å få kommandant under lineføring, men måtte gi opp det prosjektet. Dels var X'en begynt å bli sliten og var ikke på nett i det hele tatt, og dels hørte jeg ikke noe av det kommandanten sa.

For å avslutte treningsøkta positivt, jobbet vi med delmomentet neddekket. Jeg synes hun har litt treg dekk, så jeg ønsker å pirke den bedre. Jeg har fått tips om å sitte foran henne og holde godbit på bakken for at hun skal kaste seg etter den. Men hun gjør ikke det, hun siger like sakte ned, eventuelt blir sittende og karre i hånda mi med poten. I dag fikk jeg derimot et tips om at hunder som sitter kan få mer stakkato og sigende dekk fordi de bare trenger å fure ned frambeina. Derfor trente vi på dekk fra stå. Også ble jeg påminnet om at jeg ikke må belønne alle forsøkene hennes, det er lov å være selektiv og belønne bare de som er bra nok. Så jeg unnlot å gi godbit for trege neddekk, stakkato neddekk, eller neddekk som ikke kom kjapt nok etter kommando. Jeg tror hun tok poenget, og hun viste noen flotte dekker i godt tempo utført med en gang kommando ble gitt. Jeg forsøkte også på et par kommandoer fra sitt til dekk, og jeg synes de ble utført raskere enn vanlig. Så vi skal fortsette med denne pirkingen. Jeg synes jo slik trening kan være kjedelig, og er en tilhenger av "det er greit nok"-belønning... Men det var faktisk morsomt i dag, når jeg så hvor lett hun tok det jeg ville få til, samt at hun faktisk av seg selv begynte å tilby (kjappe) dekker hvis jeg ikke ga kommando med en gang - stilig!

Som en konsekvens av denne fra stå til dekk-pirkingen, oppdaget jeg også at hun har fått en fantastisk fin flyt i sin bevegelse fra dekk til stå (som jeg jo ba om for å få henne ut av dekken, siden jeg ikke har noen effektiv fri-kommando på henne). Det er mye hund som skal løftes for henne, jeg bare tenker hvor tungt jeg synes det er å ta push up's. Men hun glir lett og fint opp i en kjapp bevegelse. Hun har nok ikke forstått kommandoen enda, men følger håndtegnet (med neven full av godbiter, riktignok). Flinkisen!
Folk snakker så mye om låste bein i den bevegelsen, og det tror jeg faktisk at hun har - så en unngår framdrift/bakdrift. Men jeg er ikke helt sikker, jeg får se etter neste gang vi trener på det.
Hehe, sånne proffe ting har jo jeg glemt både å tenke på og sjekke for. Det er vel sånne ting som gjør at vi ikke akkurat blir lydighetschampioner, gitt... Men herregud så mye jeg lærer av alle feilene vi gjør.

En fin helg totalt blottet for husarbeid er snart ved veis ende, men i morgen er det hverdag igjen og arbeidet med å forberede visninger må taes tak i...

Gratulasjoner sendes til X'ens halvsøstre - i går ble Bedårende Bodil av Hiselfoss champion, og i dag ble Bare Bianca av Hiselfoss beste tispe med cert. Disse tre har samme mor; Enslige Evelina av Hiselfoss.

For øvrig - tusen, tusen takk for alle gratulasjoner og fine ord i forbindelse med mitt nye boligkjøp, både her og via andre kanaler! Fortsettelse følger - helt sikkert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar