29. januar 2008

Diskriminering og toleranse

Det kan jo høres ut som tittelen på et innlegg innenfor mitt fagfelt, men nok en gang er det altså hund jeg skal skrive om. Og igjen skal jeg skryte av valpen...
Kurskveld i går, og til tross for at vi gangen før det øvde på eliteklasseøvelse, så var vi visst ikke helt utlært enda... Kvelden gikk med til å teste valpene litt, se hvor mye toleranse de har for øvelsen, så vi vet hva vi må jobbe videre med. Hvor lenge kan de opprettholde en øvelse? Hvor mye avstand godtar de? Hvordan reagerer de på forstyrrelser, og hvilke forstyrrelser? Hva klarer de å diskriminere, og hva er for fristende til å ignorere?
X'en er jo en sosial valp, så hun lar seg lett friste av andre hunder. Må bare titte litt, kanskje hilse litt. På den annen side, har vi først fått kontakt, så sitter den en stund. Men hun er ikke så forståelsesfull for avstand, og oppsøker fort kontakt når vi går lenger unna enn før.
Vi har også funnet ut at vi skal ta noen steg bakover i dekkinnlæringen. Det virker som om hun er litt usikker på om hun faktisk skal dekke, og siger sakte ned. Tar det for lang tid før vi belønner, spretter hun opp i sitt - godbiten må egentlig møte henne i det hun treffer bakken. Hun spretter uansett fort opp i sitt - men så har vi også trent på sitt fra dekk og dekk fra sitt en del. Mulig det har forvirret henne. Så nå er det litt tilbake til basic for å styrke den generelle forståelsen av kommandoen og bevegelsen dekk, før vi avanserer øvelsen.
Vi merket at X'en ble sliten i går. Nye utfordringer, Hans og jeg byttet på å trene henne, flere hunder i gruppa, stadig nye tester og krav - men hun er flink!
Av en eller annen grunn ville ikke den eksterne blitzen fungere i går (må jeg faktisk lese bruksanvisning?), så bildene er litt dårlige. Men noen skal vi få til (me har juksa litt, med photoshop):



Fellesdekk i sirkel - kan bli spennende!



Lage forstyrrelser selv, ved å sitte på huk (typisk kalle på valpen-kroppssppråk), klappe, hoppe og ellers være unormale.



Klappe, klappe, men valpen var flink og ble liggende. I hvert fall da...



Hvis du slår opp "kontakt" i ordboka, er det bilde av valpen! Men hun får faktisk mye skryt for kontakten sin av instruktørene!



Skal jeg sitte her, helt alene? Mens du er langt der borte?



Bli sittende, mens Hans løper bort til avtalt sted, løper tilbake - flinkeste valpen!



Men hva om hun ikke kommer tilbake, og bare blir stående? Best å løpe bort til henne, tenkte valpen og lettet på rumpa rett etter at bildet ble tatt. Hun kan innkalling på eget initiativ, nemlig!



X'en synes det er mye lettere å opprettholde kontakt, når utgangsstillingen er rett foran og ikke ved siden av...

2 kommentarer:

  1. Så proffe vi ser ut, alle sammen! Misvisende? Mmmmjjjaaannnneiiiimmm....

    SvarSlett
  2. Det må være en sabla god fotograf!

    Ellers har jeg "noen" bilder som kan gi andre inntrykk også, altså...

    SvarSlett