11. mars 2011

Viktig informasjon for grensepasserende

Det har den siste tiden vært snakk om et urovekkende funn som ble gjort i Sverige - bendelorm. Den er relativt ufarlig for hund og katt, men kan gi alvorlige sykdommer for mennesker. Ormen finnes i mange land, og i disse landene kan en ikke gjøre det vi tar som en selvfølge her i Norge: Gå ut i skogen for å plukke sopp og bær, og spise uten desinfisering (som koking/steking) først. Funnene i Sverige er enda få og små, men så er vel heller ikke hele landet kartlagt heller. Det er også viktig å ta tak i problemet før det eskalerer ut av kontroll, synes jeg.

Som en sikkerhetsanordning har norske myndigheter gjennom Mattilynet kommet med føringer for alle som reiser fra Sverige til Norge med hund og katt. Den kan du lese her.
Kort fortalt skal hunder og katter som føres inn i landet via Sverige nå behandles med ormekur. Tabletter en kan gi er for eksempel drontal, droncit og panacur (legg merke til at ikke alle tablettyper anbefales gitt til drektige tisper, for dere som skal til utlandet og parre). Tablettene er i Norge reseptbelagt, så det kan være greit å ta seg en tur til veterinær med en gang, og sørge for å ha tabletter liggende hjemme. Eventuelt kan en kjøpe tablettene reseptfritt i Sverige.
I motsetning til ormekurbehandlingen som gis etter opphold i Danmark, krever ikke behandling etter å ha vært i Sverige stempel i pass og veterinærbevitning. Mattilsynet har laget et egenerklæringsskjema som kan fylles ut og må oppbevares minst tre måneder etter at tablettene ble gitt.

Ordningen gjelder fra og med i morgen, fredag 11. mars. Tablettene skal gies tidligst 48 timer før innreise, men anbefales gitt så sent som mulig før grensepassering.
For de som reiser ofte til Sverige med hund, kan en gi tabletter hver fjerde uke, men maks 28 dagers mellomrom mellom hver kur.

Jeg har sett ulike reaksjoner på facebook og i fora. Dette gjelder jo hunder som skal til utlandet for å stille, parres eller være med på ferie. Jeg ser flere stiller spørsmål ved om hunden må markkures etter en tur til Svinesund mens hunden sitter i bilen hele tiden og kun luftes i Norge. Jeg vet ikke hva Mattilsynet ville svart, men jeg lurer nå på hvorfor hunden må være med i det hele tatt jeg, da... ;)

Mattilsynet anbefaler også at hunder som har vært i Sverige i løpet av høsten og vinteren blir kuret. I og med at X'en var på Stora Stockholm i desember, har hun nå fått sin dose drontal, så er jeg sikker på at hun ikke bærer på uhumskheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar